Србија неће градити зид према Македонији

355029_1

БЕОГРАД │ Власт, опозиција и представници НВО једногласно су одбацили идеју Ненада Поповића о подизању зида на граници са Македонијом.

Изградњом зида би, сматра лидер Српске народне партије, Србија спречила неконтролисани прилив миграната са Блиског истока и из северне Африке. Такође, Поповић предлаже да се рок за доношење одлуке о азилу скрати на 48 сати.

Министар Александар Вулин каже за „Блиц“ да овакав предлог није нов, али и да „зид до сада није заштитио ни Мађарску, ни Бугарску, као што то није учинила контрола мора према Грчкој и Италији“.

– Србија тражи да ЕУ формулише своју политику и зависно од ње ћемо заузети став у складу са својим интересима. Уз то, Србија није циљ миграната и ми засад немамо проблем са бројем људи који желе азил, па самим тим ни са прописима који регулишу добијање азила – каже Вулин.

Зид није заштитио Мађарску и Бугарску, као што то није учинила контрола мора према Грчкој и Италији.
Александар Вулин, министар у Влади Србије
шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић каже за наш лист да Србија жели Европу без граница и да је политика Владе Србије „изградња мостова и спона, а не зидова“.

шеф посланика ДС Борислав Стефановић сматра да је предлог СНП мотивисан „опасним десничарским идејама“, као и да је проблем миграната много сложенији од подизања ограда.

Директор Групе 484 Владимир Петронијевић такође истиче да зидови „никада неће зауставити миграције“, а упозорава и да је идеја спорна из угла међународног права.
Блиц