Србија: Посљедње припреме за војну вјежбу, највећу у региону од распада СФРЈ

За три дана почиње највећа војна вјежба до сад виђена на овим просторима.

Вјежбом „Вијек побједника“, Србија прославља стотину година од побједе у Првом свјетском рату, али и показује шта је урадила на јачању своје војске и каквим оружјем располаже.

Вијек побједника, пун је симболике: 100 година од херојске побједе, сто тенкова, и 100 артиљериских и ракетних система учествује у маневрима. 8000 војника истовремено ће на десет локација широм Србије одржати показну вјежбу, на којој ће бити испаљено 103 тоне убојитих средстава. Вијек побједника је вјежба која треба да покаже право стање српске војске.

– Век победника је вјежба коју ће посматрати пажљиво читав свијет. Ми смо тога веома свјесни и радујемо се што ћемо моћи показати сву снагу наше војске, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин.

Полетјеће и десети по реду ‘миг 29’, те нови руски хеликоптери, укупно 24 ваздухоплова. Опрему набављамо за заштиту наше земље, имамо новац за то, а и разлог да је показујемо, рекао је предсједник Србије.

-Парада или вјежба свједно, ми обиљежавамо годишњицу побједе у Првом свјетском рату. Ево вјежбе одржавају и други у регији мада не знам зашто, они су били на другој страни, рекао је Вучић.

За приказ су предвиђена дејства пјешадије, морнарице, артиљерије, авијације, ракетних и ПВО система. Овако компликована вјежба није изведена ни у бившој Југославији рекао је Вучић, тврдећи да неће бити шминке. Стручњаци вјерују да је војска Србије способна да дјелује са 600 борбених возила, како је предвиђено.

– Када су уз питању тенкови, ми њих на папиру имамо 212 који су активни, тако да нема сумње да ће тих сто колико је наведено од министарства одбране бити заправо апсолутно оперативно, рекао је Владе Радуловић, војни аналитичар.

„Морава 2016“ која је била много мањег капацитета, изазвала је велико интересовање јер такве вјежбе није било деценијама на овим просторима. Вијек побједника, привући ће далеко већу пажњу свијета, мада је њена порука, како кажу стручњаци, више усмјерена на регион.

– Свака војна вјежба или маневри кроз историју су увијек били порука некима који теже да вам наруше мир. вјежбе су право огледало оног што је усвојено, према томе, можемо рећи да постоји порука региони, не у смислу хушкања него у смислу опоравка и шта смо у последњих година ново усвојили, додао је редуловић.

Вјежба почиње у четвртак, а главни догађај биће у суботу.

РТРС