Србијански текстилци стижу у Требиње

ТРЕБИЊЕ I Требиње је мјесто пожељно за инвестирање, а у наредним мјесецима треба урадити још више да се поједноставе административне процедуре за инвеститоре, сложили су се данас учесници састанка локалног економско вијећа.

„Град може да убрза све процедуре потребне инвеститиорима, да не лутају, него да градска администрација има службеника који ће испратити сав процес од захтјева до добијања дозволе за инвестирање. Реализујемо пројекат добијања потребних дозвола на једном мјесту, да они који улажу не би ишли од установе до установе, него да предају захтјев у градску администрацију, рекао је замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић.

Он је напоменуо да је инвеститорима битно све од процедуре добијања грађевинских дозвола, локацијских услова до пријема објекта.

„Градска адмиминтрација је спремна да обезбједи приступне путеве, неопходне прикључке воде, струје и да ријеши друге инфраструктурне проблеме“, каже Ћурић.

Он је најавио да ће у наредних двадесетак дана фирма из Србије покренути текстилну индустрију у Требињу, гдје ће бити запослено 80 радника.

Према ријечима Ладе Бушевац, шефице канцеларије Међународне финансијске корпорације за БиХ циљ је да се створи правни оквир и регулаторни простор који ће гарантовати транспарентност, ефикасност и предвидљивост, односно оно што тражи пословна заједница.

Она је подсјетила да је сарадња са требињском градском администрацијом почела ове године и да је у току прва фаза реализације ЛИФЕ пројекта, која подразумјева анализу постојећих процедура, како би се видјело гдје се могу урадити уштеде и скратити вријеме за добијање потребних дозвола.

„Оно што желимо да урадимо је краће вријеме и мањи трошак за пословну заједницу за добијање одређених сагласности, лиценци, дозвола и слично, а као резултат поједностављења регулаторних процедура стижу нове инвестиције“, рекла је Бушевац, додавши да је таквих инвестиција већ било у БиХ у износи од 42 милиона КМ.

Питер Томас, шеф одјељења за добро управљање амбасаде Велике Британије у БиХ истиче да успјех у инвестирању зависи од преставника власти и предузетника.

„Пословни раст је један од предуслова за креирање радних мјеста, а за то је потребно побољшати пословну климу“, навео је Томас, додавши да је британска Влада до сада уложила два милиона фунти у БиХ, а пет милиона фунти је још на располагању.

Циљ пројекта ЛИФЕ, који се почео проводити и у Требињу је да локална заједница изађе максимално у сусрет привредницима који улажу и желе да улажу у ту заједницу.

Учесници данашњег састанка предходно су обишли и „Град сунца“ и компанију „СЛ ИАТ“, као примјер позитивне праксе.

Д.Ч.