Србин ухапшен у Мароку је преварант, не терориста?

20151123090621_337959

РАБАТ │ Михаил Шилер, Србин који ухапшен у Мароку прије неколико дана, по свему судећи није терориста, али је у “свађи” са законом.

Према информација до којих је дошао београдски лист он је варајући људе у Њемачкој и Швајцарској стекао велики новац.

“Тренутно припадници српских обавештајних служби размењују податке са колегама из Швајцарске и Немачке. Kако смо незванично сазнали у обавештајним круговима, Шилер презиме није наследио од оца Немца, већ је узео очухово презиме. По свему судећи, крио је идентитет. Такође је познато да је недавно у селу Угриновци код Београда купио кућу”, наводи београдски лист.

Kако откривају српски обавјештајци, он је из Београда тражио наивне људе у Швајцарској и Њемачкој и продавао им преко берзе безвриједне акције пропалих фирми. Жртве је налазио преко интернета или телефоном и представљао им се као заступник брокерске куће.

Kупио би велики број акција неке пропале фирме и на тај начин на њемачкој берзи вјештачки би приказао да оне вриједе више. Будуће купце би обрлатио како је одличан посао да они купе те дионице, јер власник наводно улаже у компанију, па ће она врло брзо много више вредети. Жртвама је обећавао велику зараду кад препродају акције. Након што би они уплатили новац, Шилеру би се изгубио сваки траг, а вриједност акција на берзи би стрмоглаво падала.

Према информацијама “Вечерњих новости”, прије двије године је и у Србији изварао неке људе, послије чега је отишао у Мароко да живи. Вјерује се да је и тамо наставио са истим “послом”, а жртве је увијек бирао у Европи.

С обзиром на то да га је полиција зауставила и привела на граници приликом покушаја преласка из Марока у Шпанију, то значи да је био на Интерполовој потјерници. Највероватније је да га због бројних превара, којима је људе знао да оштети и за више десетина хиљада евра, тражи њемачка полиција.

У српској амбасади у Мароку очекују да би у понедељак могли да добију информације од тамошњег тужилаштва због чега је Михаил Шилер ухапшен. У понедељак би требало и да неко до српских службеника оде у затвор да га посјети. Породица је већ ангажовала и адвоката.

НН/Вечерње новости