Сребреница: Са списка нестало 2.500 људи

765-574-6fad50ffa4bb57f80d9727c8ca0df3e8

СРЕБРЕНИЦА │ Српске политичке странке из Сребренице тврде да Централна изборна комисија БиХ учествује у припремљеној изборној превари у овој општини.

Наводећи да је ЦИК у последња четири месеца са бирачког списка у Сребреници избрисао скоро 2.500 људи, углавном Срба, саговорници „ЕуроБлица“ тврде да поседују бројне доказе о незапамћеном изборном инжењерингу којим се, како кажу, покушава обезбедити победа Ћамила Дураковића за начелника Сребренице.

Тако се, према речима председника СО Сребреница Милоша Миловановића, догодило и то да је он, заједно са осталим члановима ближе и даље породице, избрисан са привременог бирачког списка.

У исто време, како истиче, на списак су уврштени људи који никад нису живели у том граду или су из Сребренице отселили пре избијања ратних сукоба.

„Не ради се само о томе да мене и моје родбине нема на привременом бирачком списку. Ту се ради о комплетним српским породицама које су у последња четири месеца нестале са спискова ЦИК. Занимљиво је да је СО Сребреница 4. фебруара ове године од ЦИК добила званичну информацију да је на подручју општине регистровано 12.900 бирача. Међутим, 4. јуна из ЦИК нам стиже податак да у Сребреници има 10.528 бирача. Где је нестало 2.372 људи“, пита Миловановић.

Заједнички кандидат српских странака за начелника Сребренице Младен Грујичић такође тврди да се у овој општини спрема „невиђена изборна крађа“.

„Док се Срби масовно бришу са бирачког списка Бошњаци се исто тако масовно лажно пријављују за гласање у Сребреници. Овде је недавно отворен кол-центар који за гласање региструје Бошњаке који у Сребреници не живе већ више од две деценије. Особама које од 70-их или 80-их година прошлог века живе у САД, Аустралији и разним европским земљама општина без икаквих проблема издаје уверења о држављанству, иако они немају чак ни личну карту издату у БиХ“, тврди Грујичић.

Портпаролка ЦИК БиХ Максида Пирић за „ЕуроБлиц“ каже да јој нису познате притужбе из Сребренице према којима је за четири месеца дошло до драстичног смењања броја регистрованих бирача.

„Можда се ради о томе да се на списку из јуна налазе само редовни бирачи, а не и они који гласају у одсуству“, каже Пирићева.

Преваре пријавити полицији

МУП Републике Српске позвао је све грађане који имају сазнања о случајевима регистрације фиктивних бирача у Сребреници да то пријаве полицији.

„Полиција ће одмах проверити да ли ту има незаконитих радњи“, саопштено је из МУП.

Еуро Блиц