Српска би до Србије једном, а ФБиХ другом трасом

БАЊА ЛУКА/САРАЈЕВО I Републици Српској би, када је ријеч о најављеној изградњи пута Сарајево-Београд, највише одговарала траса Сарајево-Подроманија-Рогатица-Устипрача-Вардиште.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић рекла је да је пут Сарајево-Београд, о коме су недавно разговарали премијер Србије Александар Вучић и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, у Просторном плану и Стратегији транспорта Српске, која је ушла у Оквирну стратегију транспорта БиХ.

„То је та траса по којој су рађени и стратешки документи уназад неколико година“, рекла је Костићева за „Независне новине“.

Политички представници из Федерације БиХ заговарају трасу Сарајево-Пале-Прача-Месићи, па даље преко Устипраче до границе са Србијом у Вардишту.

„Независне новине“ пишу да ће се на територији БиХ градити само брза цеста, а ауто-пут у Србији, као и да Српска неће пристати да се та саобраћајница кроз њену територију гради под надзором БиХ и уз подршку Турске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је јуче да је изградња поменутог пута у надлежности Српске, јер кроз њену територију пролази 95 одсто пута.

Министар транспорта и комуникација БиХ Исмир Јуско је рекао да би траса саобраћајнице на територији БиХ требало да буде позната за мјесец дана након консултација са надлежним ентитетским министарствима и стручњацима из области инфраструктуре.

Из Министарства транспорта и комуникација БиХ су навели да није реално очекивати да градња пута Београд-Сарајево почне у овој години.

Независне