Српске светиње на Илићевом плацу

Пут од Деспотовца ка Ресавској пећини крије јединствену изложбу макета најпознатијих српских манастира. Миленко Илић сам израдио чак 28 цркава и 30 моравских кућица

Манастири Манасија, Крушедол, Хиландар, Пећка патријаршија, Руска црква, Грачаница и други, као и кућице моравског стила на једном месту – у „Парку макета“ Миленка Илића из Деспотовца. Овај јединствен парк на плацу од 30 ари, који се налази на регионалном путу од Деспотовца ка Ресавској пећини, чини 28 макета сакралних објеката и тридесетак макета кућица моравског стила. Макете су умањене 17 пута у односу на оригиналне грађевине, а пре него што је урадио било коју, набавио је пројекат. Миленко каже да му је највише времена, осам месеци, требало за Грачаницу, јер је она једна од најлепших грађевина у Европи. Користио је природне и вештачке материјале да би макете биле отпорне на све временске прилике. Пре девет година, када је парк отворен за посетиоце, било је само 14 макета. Миленко их је направио захваљујући социјалном програму, који је узео 2005. године, када је напустио рудник „Рембас“, у коме је радио као рударски техничар.

– Парк је отворен од 1. априла до 1. новембра, а овогодишња сезона почела је 10. марта. Прву групу чинило је 14 гостију из Дубаија, потом су дошли туристи из Алжира и Јерусалима. Било ми је необично што су гости из Дубаија инсистирали да ме виде. Тада сам схватио да веома цене нашу културу и историју. Иако сам поставио табле с натписима на српском и енглеском језику, увек одржим краће предавање о сваком манастиру. Странци ме увек саслушају са већом пажњом него Срби – каже Миленко.

КЊИГА УТИСАКА

„ОВО је прави пример како се једна идеја, ношена ентузијазмом, може претворити у велико дело и стварност која подсећа на сва времена, али остаје зи будућност. Ово је школа хришћанства и православља. Ово је пример и дело за поштовање и дивљење“, записала је у књигу утисака екипа емисије „Сат“.

Миленко каже да има пет попуњених књига утисака и да их увек прелистава када „упадне у бедак“.

НАГРАДНИ КВИЗ

Миленко каже да му није циљ само да заради, већ да најмлађи нешто запамте када оду из овог јединственог парка. Због тога организује квизове, а најбоље награди сувенирима.

– Многи, чак и одрасли, на пример, не знају да је Раваница најосветљенија средњовековна црква, да је једино на Ђурђевим ступовима купола елипсастог облика, да је Бели анђео симбол људског рода… Занимљиво је да једна овако мало земља поседује нешто што симболизује људски род, а да многи то не знају – каже Миленко.

Вечерње новости