Шта ће бити са младим љекарима без посла?

doktori virus

БАЊА ЛУКА │ Посла ће бити, али када, то нико не зна. Тако би могао да се опише тренутни положај 167 младих љекара кој су на Заводу за запошљавање. Министар је обећао запослење за 15 најбољих студента Медицинских факултета у Бањалуци и Фочи. Шта ће бити са младим незаполеним докторима нико нема јасан одговор. Постоје само алтернативе.

Још једно обећање за 167 младих љекара, и још једном без тачног датума испуњења. Краткорочни, средњорочни, дугорочни или стратешки, али озбиљан план не постоји. Постоје само најаве и апели на директоре здравствених установа. Ту се круг затвара.

У преводу, док неко не оде у пензију или не нађе други посао – млади љекари ће и даље бити на листи Бироа за запосљавање. Сваштариће. Једна докторица са љекарском дипломом тренутно продаје обућу и има плату од 400 марака. Пред камеру не жели, као ни њен колега који је радио у магацину. Добио је отказ, јер је инспекција утврдила да је преквалификован за то радно мјесто. У мору негативних примјера – министар једино нуди прелазно рјешење.

Један од 167 младих доктора је и Немања Мочевић. Љекарска диплома му није помогла да нађе стални посао у струци. Волонтирање које нуди министар је, каже, све осим помоћи.

Посао који ће ускоро да добије 15 најбољих студената Медицинских факулетета у Бањалуци и Фочи, тренутно је немогућа мисија за осталих 167, а сада вјероватно и више младих доктора.

За бившег министра здравља једино комплетне промјене у Министарству и Фонду могу ријешити проблеме у здравственом систему.

Љекара има, али су на бироима. Управо их та чињеница тјера из Републике Српске. Њемачка је земља која докторима нуди сигуран посао и добре услове. Многи стручњаци су до сада здравству Српске рекли ауфидерзен и отишли тамо гдје је њихова диплома цијењена. Карту у једном правцу могли би да купе и млади доктори у Српској, којима због небриге државе диплома служи као украс.

БН телевизија