Стање у Љубињу драматично: Ватра још пријети кућама

ЉУБИЊЕ/ТРЕБИЊЕ │ Пожар се у љубинској општини са подручја Банчића јутрос проширио у два крака – један према селима Пустипуси и Обзор и магистралном путу Љубиње-Требиње, а други према селу Мркаљима, и улажу се велики напори свог расположивог људства да ватра не угрози насељене куће и стоку, потврдио је за Радио Требиње Миодраг Илић, командир Ватрогасне јединице Љубиње.

Прије два сата, у засеоку Шехићи, и поред великих напора ватрогасаца, мјештана, припадника МУП-а, Цивилне заштите, шумара, изгорјела је стара напуштена кућа.

Гашење отежава вјетар који распламсава ватру.

Љубињски ватрогасци за помоћ су се обратили и Влади РС, као и колегама из сусједних општина.

„Требињски ватрогасци су понудили помоћ, али су били спријечени због гашења пожара са својој територији“, навео је Илић.

На пожарној линији дугој више од 30 километара у помоћ је притекао и дио љубинске општинске управе, са начелником Дарком Крунићем, како се не би поновила јучерашња ситуација, када је, након што је ватра измакла контроли, изгорјело шест штала и помоћних објеката, те више грла крупне и ситне стоке.

У љубинској ватрогасној јединици истичу значајну техничку помоћ од 15 напртњача, које су им доставиле колеге из Ватрогасне јединице Требиње, јер се ватри због неприступачног терена не може прићи ватрогасним возилима.

И поред изгорјелих објеката и стоке, на сву срећу, у гашењу једног од највећих пожара у љубињској општини у посљедње двије деценије нико повријеђен, али су ватрогасци крајње исцрпљени након вишедневних активности.

Стабилна ситуација у Орашју и Чавшу

„Крак пожара, који је захватио подручје љубинске општине, ноћас се спустио до села Орашје и Чаваш у Поповом пољу, али је ватра одбијена од кућа и ситуација је за сада под контролом“, потврдио је за Радио Требиње Трипо Ћук, командир Ватрогасне јединице Требиње.

Он наводи да су од ватре, потпомогнуте вјетром, која је захватила ниско растиње и шикару на неприступачном терену, куће и помоћне објекте у ова два села, на линији разграничења РС и Федерације БИХ, ноћас око три часа одбранили ватрогасци и мјештани.

„Ситуација је за сада стабилна, ватра је тренутно изнад села, гдје је немогуће гасити. Ипак, све се може промијенити у трену, уколико вјетар окрене на сјеверни правац постоји опасност да се ватра опет приближи кућама и зато су наше двије екипе и мјештани у приправности“, каже Ћук, додајући да ће, уколико буде потребно, у одбрану села бити укључени и припадници Цивилне заштите и других служби.

В.М. (Фото: илустрација)