Став БиХ о Космету исти као став Србије, постигнут начелан договор о граници

БЕОГРАД │ Србија и БиХ су се начелно договориле о моделу рјешавања питања границе између двије земље, а Србија је изнијела компромисне приједлоге у виду „нон пејпера“, рекли су данас у Београду предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.

Вучић поручио да се током састанка говорило о ауто-путу Београд-Сарајево, утврђивању границе, као и о поштовању територијалног интегритета Србије тако што ће БиХ имати исти став о Космету као и Београд.

Он је, на заједничкој конференцији за медије, рекао да су данас имали дуге разговоре и да је највише времена проведено у разговорима њега и тројице чланова Предсједништва БиХ, а затим и делегација двију држава.

Истакао је да је БиХ један од најзначајнијих спољних трговинских партнера Србије.

„Кључне политичке теме јесу унапређење наших пријатељских односа и да гледамо како и на који начин да избјегавамо све оно што би могло да буде проблем“, рекао је Вучић.

Навео је да се разговарало о три важна питања, а на првом мјесту о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево.

Они још нису донијели коначну одлуку о траси, рекао је Вучић и додао да ће Србија, у случају неслагања, платити и изградити дио тог пута до Бијељине.

Друго питање је било утврђивање граница.

„Дали смо нашим пријатељима приједлоге. Модел је такав, чинило ми се да смо добили начелну сагласност и у Сарајеву када смо били, жељели бисмо да имамо хидроелектрану Зворник и Бајина Башта у цјелини на територији Србије“, рекао је Вучић и додао да се ту постигао компромис прихватљив за обе стране.

Што се тиче општина Прибој и Рудо, ишло би се, каже Вучић, на размјену територија.

Треће питање је, каже Вучић и додаје да је на томе захвалан члановима Предсједништва – да Предсједништво БиХ, док Република Србија не заузме другачији став, о Космету има исти став као и Београд.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да ће чланови Предсједништва своје ставове о унутрашњим питањима Србије прилагођавати онима из Београда.

Човић је на конференцији за новинаре у Београду, након састанка чланова Предсједништва БиХ са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да је став овог Предсједништва да се морају ријешити „сва питања добросусједских односа“.

„Како са Црном Гором, гдје смо ријешили питање граница и оставили за собом сва отворена питања, тако треба урадити и са Србијом и Хрватском“, додао је Човић.

Он је изразио жаљење што данас нису успјели да „у потпуности договоре рјешење питања граница“.

„Нисмо искористили три мјесеца од посјете предсједника Вучића Сарајеву, имали смо доста времена, јер модел за рјешавање питања инфраструктуре и границе, а тиче се енергетских објеката, већ смо у Сарајеву дефинисали као модел и штета је што ово вријеме нисмо на адекватнији начин искористили“, навео је Човић.

Он је захвалио Вучићу на двије алтернативе које им је дао у вези са рјешавањем питања граница и додао да је то питање и за БиХ једно од приоритетних, као и за Србију, јер постоји могућност да се појави као проблем на путу евроинтеграција.

„Овај приједлог, када је ријеч о граници, и данас је прихваћен као модел и мораћемо заједно сва тројица /чланови Предсједништва/, преко наших представника да дођемо до коначног рјешења и да то питање остане иза нас“, рекао је Човић.

Он је додао да је приједлог који је изнио предсједник Србије правичан за обје стране, џентлментски у неким елементима, али да се због сложености односа у БиХ теже долази до договара, како о коридору ка Београду, тако и око енергетских објеката.

Чланови Предсједништва БиХ разговарали су са премијером Србије Аном Брнабић о начинима за унапређење односа двије земље, јачању економске сарадње и европским интеграцијама.

Чланови Предсједништва су заједно са министром одбране Србије Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије Љубишом Диковићем положили вијенац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

Човић су том приликом уписао у Спомен књигу „У име Предсједништва Босне и Херцеговине изражавамо своје почасти Незнаном јунаку као и свим другим јунацима који су дали допринос миру на нашим просторима и цијелом свијету“.

Чланови Предсједништва ће се затим у Скупштини Србије састати са предсједницом Скупштине Мајом Гојковић.

Чланови Предсједништва БиХ стигли су синоћ у Београд, гдје су у вили „Бокељка“ имали радну вечеру са предсједником Србије Александром Вучићем на чији позив су дошли у посјету.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је јуче да унутар трочланог Предсједништва БиХ нема усаглашеног става уочи званичне посјете Београду. Рекао је да су три практичне и конкретне теме са којима чланови Предсједништва БиХ треба да наступе током посјете Београду за које ће се и сам залагати.

„Питање границе, односно имамо ли сагласност да се уђе у разговор о размјени територије, гдје уопште није у питању велика површина. Ту је и разговор да се омогући нормално кориштење и посебно обнављање брана и постројења на двије хидроцентрале – Зворник и Бајна Башта. Онда у том оквиру покушати да се ријеше и питања четири општине, потопљених површина и накнада за то“, истакао је Иванић.

Извор: СРНА, РТС