Стиже кредит сумњивог новца са Флориде?!

narodna-skupstina-rs

БАЊА ЛУКА I Прву траншу од 50 милиона долара из кредитног аранжмана који је склопила влада Републике Српске са „Гобал банцроп цоммодитиес анд инвестментс инц“ фондом регистрованим на Флориди Република Српска ће добити 10 дана по ступању на снагу Уговора, који је без скупштинске одлуке договорио министар финансија Зоран Тегелтија.

Ради се о кредиту у износу од 300 милиона долара, који је влада Републике Српске, по многима, склопила под сумњивим околностима са фондом чије поријекло капитала није познато. О фонду „Гобал банцроп цоммодитиес анд инвестментс инц“ у јавности се зна да је регистрован на Флориди у неком тржном центру и да иза њега стоји извјесни Александер Васиљев.

У владиној одлуци, како сазнаје БН, о прихватању задужења Републике Српске према „Гобал банцроп цоммодитиес анд инвестментс инц“ у износу од 300 милиона долара наведено је да ће се средства повлачити у складу са одлукама НС Републике Српске о дугорочном задужењу Републике Српске за ову и наредну годину. Међутим, Народна скупштина Српске још увијек није званично упозната са овим кредитним аранжманом на који је према закону о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске морала дати сагласност прије склапања Уговора.

Међутим, министар финансија Зоран Тегелтија, према нашем сазнању, без сагласности скупштине „утаначио је и темпо повлачења транши“.

Тегелтија је, према нашем сазнању, договорио и темпо повлачења транши без одлуке Народне скупштине Републике Српске. Према уговору, на који је потпис ставио Тегелтија 13. октобра, прву траншу од 50 милиона долара влада Жељке Цвијановић ће добити 10 дана по ступању на снагу Уговора, другу 15. јануара наредне године, а остале четири рате у једнаким износима од 50 милиона стижу у размаку од 30 дана.

О поменутом кредитном аранжману није се расправљало на сједницама Народне скупштине Републике Српске, иако је шеф посланичког клуба СДС Вукота Говедарица тражио да се на једном од прошлих скупштинских засједања на дневни ред стави одлука Владе Републике Српске о задужењу Српске за 300 милиона ради њеног стављања ван снаге, јер је супротна члану 17. закона о задуживању, дугу и гаранцијама. Тим чланом се прецизино каже да Народна скупштина доноси одлуке о укупном краткорочном и дугороћном задуживању Републике Српске.

Због кршења устава и законских прописа посланик НДП Драган Чавић је поднио Уставном суду Републике Српске апелацију за оцјену уставности одлуке по којој се Република Српска код Фонда са Флориде задужује 300 милиона долара.

Иначе, Република Српска крајем прошле година је била задужена преко пет милијарди KМ. Оно што додатно забрињава јесте и чињеница да је и у овој години настављен тренд енорног задужења због чега многи економски стручњаци упозоравају власт да Републику Српску воде у дужничко ропство.
БН