Столари и златари послови будућности

slikacitava.php

БАЊА ЛУКА | Средње школе у РС ових дана приводе крају креирање уписне политике, у којој ће поред квалитетних наставних програма, акценат бити стављен на занимања трећег степена, као што су кувари, вариоци, часовничари, златари, столари или механичари.

Уписна политика, како поручују из школа, зависиће од потреба тржишта рада и жеља малих матураната, али фокус је искључиво на занимањима трећег степена.

„До краја овог мјесеца дужни смо Министарству просвјете доставити приједлоге плана уписа, а потом ће министар до 30. марта о њима донијети одлуку“, казала је предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Кристина Мрђа.

Према њеним ријечима, ове године приликом креирања уписне политике занимања трећег степена су један од приоритета, јер је за те струке потребно повећати интересовање и број уписаних ђака.

„Свака школа предложиће и евентуално увођење нових занимања. Тако ће бањалучка Техничка школа тражити да у трећем степену упише комбиновано одјељење часовничар и златар, а у четвртом степену техничар оптике и машински техничар за енергетику”, каже Мрђа, истакавши да желе увести та занимања јер за њима влада велика заинтересованост међу послодавцима. Додаје да ће и бањалучка Грађевинска школа предложити да у њој буде уведено занимање – руководилац грађевинских машина.

Предсједник Актива директора средњих школа приједорске регије Валентина Совиљ каже да ужурбано припремају податке како би на вријеме завршили приједлоге плана уписа у средње школе.

„Морамо пратити потребе тржишта, ако желимо квалитетну уписну политику“, истиче Совиљ.

Наглашава да је лани њихова Пољопривредно-прехрамбена школа прва у Српској увела занимање агро-туристички техничар, које ће и ове године поново уписивати.

„У машинским школама влада интересовање за занимање варилац, а у угоститељским за конобарима и куварима, тако да ћемо и ове године ићи са ‘испробаним рецептом'“, додала је Совиљ.

У струци угоститељство, како каже Совиљева, њихова школа ће ове године тражити увођење занимања угоститељски техничар, гдје би уписали једно одјељење.

На креирању уписне политике раде и у средњим школама на подручју Семберије.

Предсједник Актива директора средњих школа Бијељина Раденко Тодоровић истиче да је њихов циљ да утврде какво је интересовање малих матураната и шта тражи привреда.

„Ове године планирамо нека од занимања трећег степена замијенити новим, али која ће то бити знаћемо када буду готове све детаљне анализе“, наглашава Тодоровић и додаје да је увијек потребно добрих фризера, кувара и конобара.

Поручује да би у Семберији у области шумарства и дрвопрерађивачке индустрије требало увести неку струку.

„Пожељно би било да школујемо столаре, али проблем је што немамо капацитета”, истиче Тодоровић и додаје да им је за то потребна подршка привредника, који би узели код себе ђаке на праксу, а они би организовали теоретски дио.

У Мркоњић Граду у петак је одржан и састанак Привредног савјета о уписној политици и образовним профилима на том подручју и закључено да општина нема проблем са образовном структуром, већ са праксом и заинтересованошћу ученика за посао.

Анкете

Идуће седмице биће готове анкете међу ученицима деветих разреда основних школа у РС.
Комбинацијом тих резултата и стања на бироима за запошљавање биће сачињени приједлози плана уписа за идућу годину, које ће школски одбори доставити на увид ресорном министарству.
Глас Српске