Studenti blokirali centar Beograda

studenti

BEOGRAD | Studenti Beogradskog univerziteta blokirali su danas saobraćaj u centru Beograda, protestujući protiv visoke školarine i nekih od rješenja u nedavno izmijenjenom zakonu o visokoškolskom obrazovanju u Srbiji.
Studenti okupljeni ispred Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta političkih nauka blokirali su Bulevar oslobođenja u pravcu ka Autokomandi, a centralne gradske ulice su blokirane studentima koji se kreću prema Slaviji.
Blokiran je i veliki kružni tok na Trgu Slavija, na kojem više od 1.000 studenta stoji na Slaviji držeći transparente „Ko rano rani – samofinansiranje“ i „Znanje nije roba“ i uzvikuju „Lopovi, lopovi“. Zatvorena je ulica koja vodi od Terazija ka Slaviji, a u pravcu Narodne skupštine Srbije stvorena je velika gužva, piše RTRS.
Studentska konferencija univerziteta Srbije u koordinaciji sa studentskim parlamentima državnih univerziteta organizuje studentske proteste u svim univerzitetskim gradovima, nezadovoljni zbog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. Studenti traže donošenje novog zakona u čijem bi pisanju učestvovali i njihovi predstavnici.
Oni su najavili da će centralni protest svih studenata u Srbiji, ako njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, biti održan 13. oktobra u Beogradu.
Juče je održan protest studenata u Nišu, a za danas su najavljeni protesti u Beogradu ispred Ministarstva prosvjete, te u Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici, dok će sutra biti održan u Novom Pazaru.
Nezavisne