Студенти и професори из Русије у посјети Требињу

ТРЕБИЊЕ I Предсједник Скупштине Драгослав Бањак и директор Аграрног фонда Веселин Дутина организовали су данас у Градској управи пријем за делегацију професора и студената Аграрно-техничког универзитета из Вороњежа, као и за представнике Пољопривредног факултета из Источног Сарајева.

Бањак каже да је у питању студијско путовање професора и студената из Русије и Источног Сарајева, који су посјетили наш град и околину, винограде, пчелињаке, као и културне знаменитости Требиња.

„Професори и студенти упознали су се са свим плановима Града Требиња који се односе на развој пољопривредне производње, чување производа и њихову дистрибуцију на тржишту. Директор Аграрног фонда Веселин Дутина им је понудио сву техничку и стручну помоћ и надам се да ће наши гости задовљни отићи и пожељети да поново дођу у наш крај“, рекао Бањак.

Продекан Ветеринарског факултета из Вороњежа Сергеј Симноњов изразио је задовољство због онога што је видио у Требињу, те је истакао како је пријатно изненађен опредијељеношћу града да помаже развој пољопривреде.

“Веома смо срећни што имамо прилику да видимо како се код вас развија пољопривреда, да разговарамо са произвођачима. Посебно нам је драго што смо се увјерили да идемо у истом правцу, да пољопривреду доведемо до напретка”, истакао је Симноњов.

Приликом ове посјете потписан је и Споразум о пословно-техничкој сарадњи између Аграрног фонда и Пољопривредног факултета из Источног Сарајева.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина, каже да је споразум потписан са циљем да су се једни другима ставили на располагање, како би се у развој требињске пољопривреде увела наука и развијала на корист обје стране.

„Аграрном фонду оваква подршка ће добро доћи, али да и студенти пољопривреде из Источног Сарајева могу у току љетних мјесеци боравити у Требињу и практично примијенити све оно о чему уче у учионицама, а тиче се узгоја јужњачких култура. Уз многе врсте помоћи које Аграрни фонд града Требиња пружа нашим пољопривредним произвођачима, желимо да им и на овај, стручни начин, помогнемо и надамо се да ће имати резулатата“, навео је Дутина.

Д.М.