Суд ослободио Токића оптужбе

Предсједник Бошњачког покрета Сејфудин Токић и Аднан Бајрић ослобођени су оптужбе за кривично дјело расне, вјерске и националне мржње због истицања заставе такозване РБиХ с љиљанима 22. маја 2015. године.

– Нема сумње да се поменути догађај десио и да су обојица оптужених извршили дјело које је наведено у оптужници. Посао суда, када се утврди да су радње извршене, што доказују и снимци који су презентовани, је да утврди да ли је могуће норме материјалног права примијенити на ситуацију која се десила. Сама законска одредба кривичног дјела које се оптуженима ставља на терет, а то је изазивање вјерске и националне мржње, у Кривичном законику Републике Српске из 2017. године не постоји – образложила је судија Радмила Медаковић.

Новим Кривичним закоником постоји кривично дјело јавно изазивање и подстицање мржње, али такву одредбу, са различитим објектом правне заштите, према ријчима судије, није могуће примијенити у овом поступку, јер би се радило о ретроактивној примјени закона.

Уз све сто се дешавала са правног аспекта, судија истиче и сегмент оптужнице којом се од самог вођења истраге до завршног рочишта, оптуженима ставља на терет да су носили и из торбе извадили заставу тзв. Армије БиХ. На посљедњем рочишту, када су већ сви докази изнесени, Тужилаштво је признало да није ријеч о ратној застави тзв. Армије БиХ, већ о заставви тзв. Републике БиХ, што није исто.

У евентуалној жалби, на шта странке имају право, одлучиваће Окружни суд у Бањалуци.

Бајрић је рекао да ће се са адвокатом консултовати о могућности контратужбе.

Токић је затражио враћање заставе коју је Бајрић носио.

Подсјећамо, у процесу који је трајао три године Окружно тужилаштво и њихови свједоци покушали су доказати да су Токић и Аднан Бајрић, приликом конференције за новинаре, у центру Бањалуке, поводом дана пријема БиХ у УН, истакли ратну заставу такозване РБиХ и тиме починили кривично дјело расне, вјерске и националне мржње, покушавајући истакнути доминацију једног народа наспрам других.

„Оптужени су поменуто кривично дјело починили 22. маја 2015, око 12.00 часова, у Српској улици у Бањалуци, простору између Градске управе и Храма Христа Спаситеља, за вријеме одржавања помена поводом годишњице страдања 12 беба у Клиничком центру Бањалука током 1992. године“, објављено је на интернет страници Окружног тужилаштва Бањалука, које је подигло оптужницу.

У завршној ријечи на посљедњем рочишту поступајући тужилац је промијенио текст оптужнице и затражио изрицање пресуде и казне затвора између три до 15 година, због истицања заставе такозване Републике Босне и Херцеговине, те одузимање заставе с љиљанима.

РТРС