Суд у Колмару о захтјеву за изручење Харадинаја

КОЛМАР │ Пред Апелационим судом у Колмару за данас је заказано рочиште на којем би требало да буде донесена одлука о захтјеву за изручење Рамуша Харадинаја Србији.

Ако француски суд одлучи да пусти на слободу некадашњег команданта такозване Ослободилачке војске Косова Рамуша Харадинаја, Србија не треба да одустане од потјернице за њим и гоњења за ратне злочине над Србима и другим неалбанцима на Косову, изјавио је потпредсједник Владе Србије Расим Љајић.

Он је рекао да би био изненађен ако би француски суд одлучио да Србији изручи Харадинаја, имајући у виду досадашњу праксу, искуство и политизацију цијелог случаја.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на аеродрому у Базелу по Интерполовој потјерници Србије због сумње да је 1998. и 1999. године починио ратне злочине над Србима и другим неалбанцима. Француски суд га је 12. јануара пустио да коначну одлуку о изручењу чека на слободи.

Харадинај се 1. фебруара појавио пред судом у Колмару, када је ново рочиште заказано за данас.

Харадинају се за ратне злочине судило и пред Хашким трибуналом, који га је 2012. ослободио по свим тачкама оптужнице.

Тужилаштво за ратне злочине Србије, према наводима медија, проширило је оптужницу против Харадинаја јер је дошло до нових доказа о његовој одговорности за ратне злочине на Косову који нису били предмет разматрања у Хашком трибуналу.

Агенције