Судови гасе 3.000 „спавајућих предузећа“

765-430-eb97228fdf764cb2bfeb0b65e3b89095

БАЊАЛУКА │ Многа предузећа у Српској немају имовине, не обављају никакву делатност и не плаћају порезе и доприносе.

Реч је о такозваним „спавајућим“ фирмама, за које судови у Републици Српској у све већој мери покрећу поступке ликвидације по службеној дужности. На тапету су се најпре нашле оне основане 1992. године, од када у судском регистру није било промена у њиховом пословању.

Тако је Окружни привредни суд Добој до сада покренуо укупно 1.275, а онај у Бијељини 277 поступака ликвидације предузећа по службеној дужности.

У бијељинском Окружном привредном суду кажу да је у 139 случајева поступак ликвидације закључен.

„Поступак ликвидације по службеној дужности у Републике Српске покреће се и спроводи над предузећима која су уписана у судски регистар, а немају имовине нити обављају било какву делатност, не плаћају порезе и доприносе и нису ускладили пословање са законом. Практично, постоје само на папиру и популарно се називају „спавајућим субјектима“,каже портпарол овог суда Игор Гркинић.

У овом суду предвиђају да ће поступком ликвидације по службеној дужности бити обухваћено око 3.000 предузећа.

У Привредној комори Републике Српске кажу да је, кад је реч о ликвидацијама, Српској потребно флексибилније законско решење.

„Гашење предузећа је компликовано и прескупо, због чега многе фирме постоје само формално. Новим прописом предвиђена је добровољна ликвидација, коју би провело само предузеће у процедури предвиђеној законом. То подразумева мањи трошак и брже гашење“, каже портпарол ове коморе Владимир Благојевић.

Блиц