Сулавези – У потресу и цунамију скоро 400 жртава

Снажан земљотрес јачине 7,5 степени Рихтера погодио је јуче град Палу на индонезијском острву Сулавези, а страдало је 384 људи, саопштиле су данас власти.

Власти објавиле су да је након великог земљотреса и цунамија у града Палу на острву Сулавези нестало „од десетина до стотина људи“ који су учествовали на локалном фестивалу који се одржавао на плажи, преноси АП.

Наводи се да су се и током овог јутра наставили снажни накнадни потреси у овом приобалном граду који живи од туризма, након удара таласа вишим од три метра које је покренуо јучерашњи земљотрес.

Многа тијела су пронађена дуж обале након цунамија, али тачан број жртава и даље није познат, речено је из владине агенције за ванредне ситуације.

Ројтерс наводи да се на аматерским снимцима, за које агенција наглашава да није псигурна да су аутентични, види како таласи руше куће дуж приобалног појаса Палуа, растурају бродске контејнере и бујицу која плаве локалну џамију.

Власти још увијек немају информација из града Донгала, који је био ближе епицентру земљотреса, на 27 километара од њега.

У Донгали и Палуу живи више од 600.000 људи.

То подручје јуче је прво погодио слабији земљотрес у којем је страдала једна особа и повријеђено најмање десет људи.

Индонезија се налази у такозваном Ватреном појасу Пацифика, сеизмолошки и вулкански веома активном подручју.

Срна