Суспендован главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине Горан Салиховић

765-430-402cc9f531cb678facb56285827f5976

САРАЈЕВО l  Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ) донијела је одлуку да се главни тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине Горан Салиховић, привремено удаљава од обављања дужности главног тужиоца у Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Оваква одлука услиједила је након што је дисциплински тужилац у августу покренуо истрагу против Салиховића због сумњи да је злоупотријебио положај. Горан Салиховић има право жалбе на ову одлуку, али његова жалба не одлаже извршење одлуке о суспензији.

Канцеларија дисциплинског тужиоца (КДТ) БиХ Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ) поднио је дисциплинску тужбу против Салиховића.

КДТ је у наведеној тужби затражио изрицање дисциплинске мјере разрјешење од дужности туженог те тражио од Првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ да донесе одлуку којом ће главни тужилац Тужилаштва БиХ бити удаљен од обављања дужности до окончања дисциплинског поступка.

Како је раније речено из ВСТС-а предмет против Салиховића регистрован је на основу медијских објава у којима су изнесени наводи да је главни тужилац посредством других особа затворио више истрага против предсједника Републике Српске (РС) Милорада Додика.

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић изнио је раније оптужбе на рачун Горана Салиховића да је одговоран за цурење информација о одређеним предметима који се воде у државном Тужилаштву, а прије свега у случају куповине виле на Дедињу Милорада Додика, као и у предметима Бобар и Павловић банке.

Мектић је оптужио Салиховића за мешетарење истичући како он више не може остати на позицији главног тужиоца и да би најбоље било „када би сам увидио да ништа није урадио за све ово вријеме“.

Салиховић се посљедњих дана нашао на мети жестоких критика јавности због тога што није учинио ништа како би се спријечило одржавање референдума о Дану Републике Српске чиме је директно нарушен Устав БиХ.

Подсјећамо, Високи судски и тужилачки савјет БиХ, на сједници одржаној дана 12. децембра 2012. године, именовало је Горана Салиховића за главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Салиховић је на позицији главног тужиоца наслиједио Милорада Барашина који је смијењен због постојања сумње да је својим понашањем наштетио угледу Тужилаштва БиХ.

Кликс