Сутра бесплатни спирометријски прегледи

spirometrija

ТРЕБИЊЕ I На одјељењу за пулмологију Болнице Требиње сутра ће бити организовани бесплатни прегледи дисајне функције плућа – спирометрија.

Број обољелих од плућних болести у Требињу је у сталном порасту, каже за Радио Требиње пулмолог Душанка Мићуновић-Јовановић, начелник одјељења за пулмологију у Болници Требиње.

Од плућних болести код наших суграђана најприсутније су астма и хронична опструктивна болест, које се најчешће и открију спирометријом, која је златни стандард за хроничну опструктивну болест плућа. Спирометрију увијек упоредимо са осталим методама прегледа. Иако је изузетно важна за постављање дијагнозе, није искључиви и једини начин за процјену лијечења болесника“, каже она.

Ова метода се најчешће користи да се открије да ли особа има астму и хроничну опструктивну болест плућа.

„Осим тога овом методом се открива и сужење великих дисајних путева, да ли је дио плућа искључен из функције као што је код попуштања срца, фиброзе плућа, великих плеуралних излива, саркоидозе или других болести код којих дио плућа не функционише како треба“.

Од астме обољевају све узрасне категорије, док од хроничне опструктивне болести углавном људи средње животне доби код којих је пушење већ узело маха.

„Кад урадимо спирометрију добијемо налаз – спирограм који анализирамо и видимо да ли је у реду. Ова метода је стандардизована, неинвазивна, не боли и у нашој је свакодневној клиничкој пракси, а на основу тог налаза ми процјењујемо да ли постоји ли не постоји проблем са дисањем“, појаснила је докторица Мићуновић-Јовановић.

Бесплатна јавна спирометрија сутра ће бити организована на одјељењу за пулмологију Болнице Требиње – од 11 до 13 часова. Заказивање прегледа, упутнице и здравствене књижице нису потребни.
М.Б.
Фото: илустрација