Свечано отворена 140. Невесињска олимпијада

oot 4

НЕВЕСИЊЕ │ Министар индустрије, енергетике и рударства у Влади РС Петар Ђокић отворио је синоћ 140. Невесињску олимпијаду. Свечаном отварању јубиларног Сабора традиције и витештва присуствовало је неколико хиљада посјетилаца, спортиста и гостију. Централни догађај са витешким дисциплинама и традиционалним коњским тркама биће одржан данас н Братачком лугу код Невесиња.

Иако су прва такмичења већ одавно почела свечано отварање се по традицији приређује вече уочи коњских трка које су више од једног вијека препознатљиво обиљежје августовске светковине у Невесињу.

Отварајући спортско – културну и туристичку манифестацију Невесињска олимпијада министар Ђокић је нагласио да ће Влада РС заједно са јавним предузећима увијек подржавати овакве манифестације које његују културу, обичаје, традицију и вјеру.

– Невесињска олимпијада је постала вриједна сваког поштовања и препознатљива на ширем простору – истакао је Ђокић.

oot 2

Културно-забавни програм на свечаној позорници био је у духу традиције и обичаја невесињског краја, али је било и модерних музичких тонова.

Културно-умјетничка друштва из Гајдобре и Невесиња извела су неколико фолклорних кореографија.Изворност и традиција били су заступљени и кроз наступ пјевачке групе са Пала и пој народног гуслара Мирослава Самарџића. За хумор су били задужени глумци из познате серије „Нијесмо ми од јуче“, а пригодан рецитал припремила је глумица Драгана Матрак. Музичке тонове за све генерације са посебно уређене позорнице послао је оркестар састављен од невесињских музичара.

oot 1

Свечаном отварању 140. Невесињске олимпијаде присуствовали су представници републичких институција, побратимских општина, културни и јавни радници источне Херцеговине и бројни гости.

На Братачком лугу код Невесиња данас ће бити одржан централни догађај 139. Невесињске олимпијаде. Програм почиње у 12 часова традиционалним дисциплинама као што су скок у даљ, пењање на стуб, скакање на мијех, трка са јајетом у кашици, трка у џаку.

У раним поподневним часовима биће организована такмичења у витешким дисциплинама потезање конопа и потезање клипа.

oot15

Најатрактивније дисциплине олимпијаде трке коња остављене су за сам крај манифестације.
У 17:30 часова на братачке равне баре излазе брдско – планинска грла. Пола сата касније почиње трка арапских коња, а као највећа атракција у 18:30 часова најављена је Велика трка пунокрвних коња.
Организатори су претходних дана примили велики број пријава управо за Велику трку, па љубитељи коњичког спорта могу очекивати истински спектакл.
Радио Невесиње