Шведска је најбоља држава на свијету

333

Шведска се налази на самом врху анкете као најбоља земља која је у служби свог становништва, али која нема никаве штетне утицаје на друге народе, као ни на животну средину.

Шведска је заузела прво место међу 162 земље и то на основу 35 индикатора, па је тако најбоље рангирана када је у питању позитиван допринос начину живота, укључујући просперитет, једнакост, здравље и благостање.

Исланд је на врху листе за укупан допринос планети и заштиту животне средине, односно на основу ниске емисије угљен-диоксида и минималне производње опасних материја.

С друге стране, Велика Британија је при самом врху табеле када су у питању наука и технологија и то на основу објављених публикација, научних радова и патената.

Сви индекси указују на то да Шведска, у односу на величину своје привреде, чини више добрих ствари него било која друга земља. Много мање државе, попут Ирске, Кеније, Исланда и Костарике су пале на ранг-листи и то делимично због тога јер догађаји широм света имају велики утицај на мање земље.

Овај извештај, у којем се мери укупан допринос државе планети и људској раси сходно свом БДП-у је замисао политичког саветника Симона Анхолта. Како он наводи, циљ ове методологије и оцењивања јесте да се пронађе начин да се подстакну земље како би више сарађивале, а мање се такмичиле.

„Добра земља је она која доприноси добробити човечанства. Наравно да мора служити интересима свог народа, али никада на штету других народа и њихових природних ресурса. Ово је нови закон људског опстанка„, рекао је Анхолт.

Извор: Индепендент/Блиц