Светосавска академија: Уручене Повеље града, ријечи опомене владике Григорија

ТРЕБИЊЕ │ Светосавске свечаности у Требињу вечерас су почеле свечаном академијом у Дому младих, у славу највећег српског светитеља и просвјетитеља, на којој су уз богат културно-умјетнички програм, по традицији уручене и Повеље града Требиња за претходну годину.

Одлуком Скупштине града, Повеље за 2016. додијељене су генералу Радовану Грубачу, ратном команданту Херцеговачког корпуса, те истакнутом привреднику Душану Васиљевићу, а унукама добитника, Ивани Грубач и Катарини Миловић, Повеље је уручио градоначелник Требиња Лука Петровић.

„Нашем драгом пријатељу, генералу Радовану Грубачу, ратном команданту херцеговачког корпуса додјељујемо Плакету Града Требиња, свјесни да је то дужно али скромно признање човјеку који је командујући одговорно, храбро и мудро, сачувао наше Требиње и границе Херцеговине на које су ударали бројнији непријатељи и разни свјетски шпекуланти, који су овдје нашли неке своје мрачне интересе“, рекао је градоначелник Требиња, образлажући скупштинску одлуку о додјели највишег требињског признања ратном команданту Војске РС у Херцеговини.

Душан Васиљевић Повељу Требиња заслужио је као „градитељ који нас враћа мајци земљи и њеним даровима“ и „креатор смјелог и великог пољопривредног пројекта у Поповом пољу“, истакао је Петровић.

„Господин Васиљевић вратио се свом завичају и свој новац одлучио да улаже у савремену пољопривредну производњу, отварајући врата нашем аграру, према најзахтијевнијим свјетским тржиштима“, рекао је градоначелник.

Васиљевић који тренутно борави у Јужној Африци за указану част у писаној поруци захвалио се градоначелнику и одборницима требињске скупштине.

„За мене је огромна част и задовољство да се моје име повеже са привредним напретком великог српског града Требиња. Сматрам да је најважније да се већина мојих унука сматра Требињцима и да ћемо наставити развитак Поповог поља и Требиња у економском и културном погледу“, стоји у писму које прочитала његова унука Катарина Миловић.

Говорећи о Светом Сави, градоначелник Петровић подсјетио је светитељ био „чело наше цркве, отац наше писмености и просвјете и утврда наше старе државе“, с којим смо „досегли висине за које до тада нисмо ни знали“.

Зато, данас слободно можемо рећи, у свему што нам је најважније Свети Сава је алфа и омега, подједнако и актуелан и потребан и данас као некад, када је, запутивши се према Светој гори, отворио нове путове нашем народу и створио једну нову перспективу за сваког човјека“, истакао је Петровић.

Опомена владике Григорија: Света Сава би нас данас упитао – зашто још увијек влада безакоње?

Бесједивши о Светом Сави, епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије рекао је да је међу бројним заслугама, важност Светог Саве понајвише у томе што је био „први човјек који се свим својим бићем опредијелио да у наш народ уведе ред и закон“.

Владика Григорије се додао да би светитељ „ако би данас дошао у своју Хумску земљу, видио да послије толико вијекова његова визија није остварена, али и да је сада, као и тада, најважније управо оно за шта се он борио – ред, поредак, право и правда, просвјећивање и лијечење људи“.

Видио би Свети Саво како га ми на данашњи дан свечано славимо, али нисам увјерен да би таквог прегаоца наше славе и похвале, наше велике ријечи учиниле срећним. Увјерен сам да би нас упитао – зашто још увијек влада безакоње? Зашто нема реда? Зашто запуштамо школе и болнице? И оно најважније за Светог Саву и тада и данас – зашто се свађају браћа? Зашто мрзе један другога, завиде, па чак и убијају? Зашто отимају, лажу и пљачкају?“, рекао је епископ захумско-херцеговачки и приморски додавши да је његов утисак да би се Свети Сава у „винограду који је лично засадио осјетио странцем дошљаком“?

Подсјетивши на јеванђеоску причу о злим и добрим виноградарима, владика је напоменуо да овај свијет морамо разумјети као од Бога даровани виноград, а „синовску оданост као једини исправан пут“ за оне који служе у њему, како од синова винограда не би постали „само крадљивци плодова“ његових, осуђени да буду протјерани из винограда и овог божијег свијета.

„Зато, угледајмо се на доброг виноградара, који се кроз виноград креће пажљиво и брижно, пазећи да чокоти увијек стоје тако да не сметају ономе поред себе. Кад је потребно другом чокоту, они му праве хлад, а кад је потребно сунце – не праве му осјен. Тако и ми, браћо и сестре, бринимо једни о другима јер је то најбоље управо за нас“, поручио је епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Умјетници у славу Светог Саве

У умјетничком дијелу програма свечане академије наступили су глумци Народног позоришта у Београду Гојко Балетић и Ивана Жигон, те солиста опере овог позоришта Љубодраг Беговић, етно појац Јована Зукановић, београдски умјетници Никола Ристић и Милош Вашалић, који су свирали традиционалне инструменте кавал, тапан, тарабук и гајде, те Соња Калајић, виолинисткиња и први српски извођач на тестери, уз кларинетску пратњу Дарка Арменског.

Међу вечерашњим извођачима били су и хор „Трибунија“ под диригентском палицом Стојанке Гудељ, уз клавирску пратњу Божидара Вучура, ученици и професори Средње музичке школе Требиње, као и рецитатори из Основне школе „Свети Василије Острошки“, те пјевачка група из Основне школе „Вук Kараџић“.

Светосавске свечаности биће настављене сутра у Дома младих од 11:30 часова: ломљењем славског колача и пригодним културно-умјетничким програмом, којим ће требињске школе обиљежити своју крсну славу, а домаћин овогодишње прославе Светог Саве је Основна школа „Вук Kараџић“.

Организатори Светосавских свечаности су Град Требиње и Црквена општина Требиње.

Р.С.