Светозар Маровић признао милионску превару

ПОДГОРИЦА │ Специјално државно тужилаштво Црне Горе објавило је споразум о признању кривице са бившим функционером владајуће Демократске партије социјалиста /ДПС/ Светозаром Маровићем, који је признао да је злоупотријебио службени положај и оштетио будванску општину за милионске износе.

Маровић је признао да је 2006. године у Будви, ради стицања незаконите добити или моћи, организовао криминалну групу чији је сваки припадник имао унапријед одређени задатак и улогу, наводи се у споразуму објављеном на сајту Специјалног тужилаштва.

Чланови те групе постали су Рајко Куљача и оптужени Лазар Рађеновић, Александар Тичић, Драган Маровић, власник предузећа „Трејд јуник“ Мирко Латиновић, власник предузећа „Гуги комерц“ Бранислав Савић, извршни директор фирме „Гуги комерц“ Драгољуб Миловановић, Милош Вујовић, Милош Маровић и Стевица Драговић, Игор Трнски, извршни директор „Трејд јуника“ Горан Бојанић, Новак Клисић, Мирјана Маровић.

Куљача је, користећи функцију предсједника општине Будва, према Маровићевим инструкцијама доносио одлуке о јавним набавкама и продаји државног земљишта.

Секретар Секретаријата за инвестиције Драган Маровић учествовао је у доношењу одлука које се тичу располагањем имовином будванске општине, а Латиновић је био задужен за сачињавање и потписивање документације и омогућавао је испуњење криминалног плана.

Власник предузећа „Гуги комерц“ Бранислав Савић давао је налоге одговорним особама у предузећу да закључују анекс уговоре и подносе захтјеве општини Будва за плаћање.

Оптужени извршни директор „Гуги комерца“ Драгољуб Миловановић сачињавао је и потписивао анекс уговоре и подносио захтјеве будванској општини.

Маровић је признао да је од друге половине 2006. до краја 2010. године у Будви подстрекао Куљачу и Рађеновића да прибаве имовинску корист „Гуги комерц“, да изграде плато на Јазу без поступка јавних набавки, у чему су му помогли Савић и Миловановић.

У мају 2007. године закључили су уговор о закупу неизграђеног градског грађевинског земљишта. У тим пословима предузећу „Гуги комерц“ прибављено је 2.739.218 евра имовинске користи.

Маровић је признао да је општину Будва оштетио приликом изградње пословног центра „ТQ Плаза“ од априла 2007. до децембра 2010. године.

У споразуму се наводи да је Маровић од маја 2008. године до краја децембра 2010. године оштетио будванску општину да би омогућио противзакониту добит предузећима „АМД Будва“ и предузећу „Проперти Монтенегро“.

Маровић ће због ових кривичних дјела у затвору провести двије године и платити 50.000 евра казне.

Он је признао и да је био на челу криминалне организације која је државни буџет оштетила приликом градње Булевара у Будви, пута у селу Крапина и предметима „Копирајт и Проперти инвестмент“.

За то ће морати да проведе 10 мјесеци у затвору, плати 50.000 евра казне и врати 1.096.000 евра држави.

РТРС