Тадић: За ратне злочине оптужено 818 лица

Вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић упознала је главног тужиоца Механизма за међународне кривичне трибунале Сержа Брамерца са резултатима рада Тужилаштва БиХ, према чијој је евиденцији у 409 предмета до сада оптужено 818 лица за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права.

На састанку Тадићеве и Брамерца, којем су присуствовали и званичници Посебног одјељења за ратне злочине у Тужилаштву БиХ, разговарано је о измјени Стратегије за рад на предметима ратних злочина у БиХ, те о унапређењу регионалне сарадње са циљем процесуирања предмета ратних злочина, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Једна од тема односила се и на проналазак несталих лица, јер се у БиХ још трага за 7.000 људи, као и о сарадњи удружења жртава и удружења породица несталих из БиХ.

На састанку је разговарано и о наставку и јачању сарадње у заједничким активностима путем ангажовања официра за везу, приступом бази података са доказним материјалом Тужилаштва Механизма, како би се Тужилаштву БиХ омогућило да оствари циљеве утврђене Стратегијом за рад на предметима ратних злочина у БиХ.

Тадићева је поновила да је и даље неопходна континуирана подршка Тужилаштва Механизма, посебно за већ идентификоване сложеније предмете који су у раду, док је Брамерц изразио подршку Тужилаштву БиХ у раду и напорима у процесуирању предмета ратних злочина.

РТРС