Tarner upozorava Izetbegovića zbog Sutorine

a5100f9e604dcf3dce76cb38eb50125b

VAŠINGTON | Američki kongresmen Majkl Tarner upozorio je zvaničnike Bosne i Hercegovine da bi Vašington toj zemlji mogao obustaviti pomoć ako službeno Sarajevo ne odustane od spora s Crnom Gorom oko Sutorine, prenose u utorak podgorički mediji o području koje obe države smatraju svojim.
Dnevnik Vijesti navodi da je Tarer u pismu bošnjačkom članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću ukazao da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se vlasti BiH pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom.
Prema diplomatskim izvorima na koje se list poziva Tarner je dostavio Izetbegoviću i taj dokument naslovljen kao Prijedlog zakona o integritetu crnogorske granice (Montenegro Border Integrity Act), piše list.
Problem Sutorine „pokušaj je stvaranja teritorijalnog spora za zaustavljanja integracija u euroatlanske institucije, kao što je NATO“, upozorio je Tarner, piše crnogorski list.
Kongresmen Turner predsjedavajući je Parlamentarne skupštine NATO-a i zagovornik ulaska Crne Gore u NATO.
Crnogorski zvaničnici tvrde da je Dejtonskim sporazumom Sutorina teritorija Crne Gore.Bosanskohercegovački stručnjaci osporavaju takvo mišljenje.
Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdilo je Vijeće ministara BiH u novembru 2014., nakon postupka razgraničenja koji je počeo 2008. godine.
Zastupnik SDP-a Denis Bećirović podnio je rezoluciju kojom traži da Parlament BiH ocijeni neprihvatljivim ugovor o granici s Crnom Gorom navodeći da Sutorina pripada BiH.
Predstavnički dom BiH tek treba glasati o toj rezoluciji.
Nezavisne novine