ТЕ Гацко остварила план производње за јануар

ГАЦКО │ И поред изузетно ниских температура ваздуха и отежаног процеса производње, Термоелектрана Гацко је у јануару произвела 142 гигават часова електричне енергије и остварила планирану производњу, потврдио је за Радио Требиње Боривоје Вујичић, извршни директор за производњу електричне енергије и развој овог предузећа.

Он наводи да је, имајући у виду лошу хидрологију и неколико непланских испада Термоелектране Угљевик са мреже, рад Термоелектране Гацко значајно допринио процесу обезбјеђивања електричне енергије за домаћи конзум, чиме се, како истиче, потврдила оправданост инвестирања у овај енергетски објекат у претходне три године.

Вујичић додаје да су у току припреме за редован годишњи ремонт термоелектране који ће, како се планира, трајати од 18. марта до 26. априла.

„Термоелектрана користи расположиви угаљ – гатачки лигнит са већом количином шљаке и пепела од планираног, што значајно оптерећује системе за њихову отпрему и процес сагоријевања у самом котлу. И поред тих свих недостатака, рад ТЕ Гацко је стабилан и нема техничких недостатака у процесу производње“, наводи извршни директор за производњу електричне енергије и развој Термоелектране Гацко.

На депонији термолектране, додаје, налази се око 70.000 тона угља и у складиштима 560 тона мазута, а планирано је да у овој години произведе 1.560 гигават часова електричне енергије.

Радио Требиње