Titova vila na konkursu za koncesiju

a76fdd5606d2ce47b57fcdba254a3a70
SPLIT l Split nudi hotelijerima Titovu vilu pod Marjanom u zakup na 30 do 40 godina, za 50.000 evra mesečno, ali uz uslov da zakupac u njenu obnovu uloži 10 miliona evra.
„Vila Dalmacija“, u sastavu nacionalnog parka Marjan, važila je za sedište komunističke elite, zbog čega je u Splitu i dalje zovu samo – Titova vila, prenosi Jutarnji.
Sa promenom režima vila je počela da propada, a državnici su je sve manje koristili.
U toj vili je 1990. nastala poznata fotografija Alije Izetbegovića, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana koji su tu održali prvi sastanak i razgovarali o budućnosti Jugoslavije.
Vila je bila u vlasništvu Grada Splita, koji ju je koristio u protokolarne svrhe, a ponekad iznajmljivao i za raskošna venčanja, ali to je donosilo samo gubitak.
Sada gradske vlasti nameravaju da „Vilu Dalmaciju“ ponude u koncesiju onom ko uloži barem deset miliona evra u njenu obnovu. Vila je dotrajala iako spolja deluje uređeno.
Prošle godine je proslavila stotu godišnjicu.
Vrednost vile i njenih osam hektara zemljišta procenjena je na 120 miliona evra.
Konkurs za dodelu koncesije još nije raspisan, ali prve informacije govore o tome da bi Grad od koncesionara, osim početnog ulaganja, tražio i oko 50.000 evra mesečne najamnine.
Investitor bi zauzvrat 30 ili 40 godina imao pravo da obavlja turističku delatnost u Vili i na njoj da zarađuje, a objekat bi po isteku koncesije bio vraćen na upravljanje Gradu Splitu, piše Jutarnji list.