Трагедија због жада: Несрећа у Мјанмару, 90 погинулих

proxy

НЕЈПЈИДО │ Најмање 90 људи погинуло је у великом одрону у близини рудника жада на северу Мјанмара, саопштили су данас локални званичници, додајући да спасиоци и даље проналазе тела жртава.

Претпоставља се да су погинули пре несреће претраживали брдо отпада које су искрцали багери које користе рудничке компаније да би на тој локацији експлоатисали резерве жада, пренела је агенција АФП.

Велики одрон је уништио више десетина трошних кућица у којима су боравили подигли путујићи радници. Они су ту дошли у нади да ће зарадити нешто новца на остацима тајновите, више милијарди долара вредне индустрије жада у ратом разореној мјанмарској покрајини Kачин.

– Јуче смо нашли 79, а данас 11 тела, па је укупан број погинулиа 90х за сад – изјавио је локални званичник Нилар Минт, додајући да је у току акција спасавања.

– Проналазимо само лешеве, а нико не зна колико је људи ту живело – рекао је он и додао да је само једна особа извучена жива из одрона, али је и она убрзо преминула.

Мјанмар је извор готово свих светских залиха најфинијег јадеита, готово провидног зеленог камена који се изузетно цени у суседној Kини.
Тањуг