Траса коридора 5Ц угрожава српске повратнике

САРАЈЕВО │ Да ли измјена трасе коридора 5Ц угрожава српске повратнике у Мостару? Представнички дом Парламента Федерације усвојио је нову трасу између мостарског аеродрома и магистралног пута. Пролази углавном преко земљишта српских повратника.

Данас је исто требало да усвоји и федерални Дом народа, али је сједница прекинута због недостатка кворума. Српски повратници упозоравају да ће, због промјене трасе аутопута, поново морати да напусте своја огњишта.

Нова траса аутопута 5Ц пролази кроз винограде, плодно обрадиво земљиште Ортјеша, Косора и Малог поља, преко ријека Буне и Бунице. Мјештани, углавном српски повратници, живе од пољопривреде. Нова траса је кажу неприхватљива.

„Значи и ово мало православног живља што се вратило и што живи од пољопривреде, иселиће га“, каже Жељко Чоловић.

Представничи дом Парламента Федерације БиХ већ је усвојио измјене и допуне просторног плана и нову трасу аутопута која не одговара српским повратницима. Члан Предсједништва БиХ Драган Човић каже да нових помјерања трасе неће бити.

„Куд год он ишао, он ће увијек имати одређених потешкоћа у имовинским односима, ил’ да вас вратим на почетак, већ 19 година ми правимо 90 километара и ако овако наставимо јасно је да нећемо никада завршити, а сада још говоримо о повезивању Сарајева и Београда, а нисмо завршили постојеће обавезе, то вам говори колико је то нереална подлога“, изјавио је Човић.

Ипак, судбина земљишта српских повратника у долини Неретве и даље је неизвјесна. Федерални Дом народа, попут Представничког дома, требало је да усвоји нову трасу.

Међутим, данашња сједница прекинута је због недостатка кворума. Делегат у хронично непотпуном Клубу Срба Миле Марчета сматра да су Срби у Федерацији свакако на нивоу статистичке грешке и да власти треба да ураде све да српски повратници остану у долини Неретве.

„Једног дана ће, вјероватно, нажалост Република Српска бити мултиетнички простор, а ФБиХ ће бити очишћена од Срба“, изјавио је Марчета.

Српски повратници у долини Неретве готово двије деценије обнављају своја имања ?????да од својим радом од????“ своје земље живјели на вјековним огњиштима. Хоће ли их због нове трасе аутопута напуштати по други пут у посљедњих 20 година?

РТРС