Требињци бирају своје представнике у мјесним заједницама

ТРЕБИЊЕ │ Грађани Требиња за викенд бирају своје представнике у савјетима мјесних заједница.

Избори за представнике сектора у осам градских мјесних заједница биће одржани сутра, док ће у десет сеоских мјесних заједница становници на биралишта у недјељу.

Према одлуци Скупштине града о реорганизацији овог административног нивоа локалне самоуправе, мјесне заједнице су подијељене на секторе, којих је у свакој – у зависности од броја становника – између 5 и 9, а сваки сектор делегираће у савјет мјесне заједнице представника који на изборима освоји највише гласова.

У суботу и недјељу грађани ће изабрати укупно 112 чланова савјета, који ће као легитимно изабрани представници свог сектора – улице, дијела града или одређеног сеоског подручја – бити овлашћени да представљају Градску управу „на терену“, да сагледавају стање и буду прва адреса на коју ће грађани моћи да указују на потребе, делегирају проблеме, кандидују пројекте…

Биралишта у просторијама мјесних заједница у суботу и недјељу биће отворена од 9 до 18 часова.

Изабрани представници сектора, односно чланови савјета накнадно ће међу собом бирати предсједника мјесне заједнице.

Милићевић: Очекујемо велики одзив грађана

Изборима је претходила процедура кандидовања у којој су грађани могли да предложе своје кандидате – само доласком у мјесну заједницу, са личном картом и потврђујући свој избор потписом. Одзив на кандидовању обећава да ће грађани сутра и прекосутра у великом броју и на биралишта.

„Само на процес кандидовања је изашло 4.500 људи, који су предлагали из сваког сектора и мјесне заједнице своје кандидате. Велики број младих је показао заинтересованост и они су се појавили на листама, а међу кандидатима су и жене заступљене у великој мјери. Показано је велико интересовање због чега на изборима очекујемо још већи излазак наших грађана“, каже за Радио Требиње Ненад Милићевић, начелник Одјељења за општу управу Града Требиња.

Милићевић истиче да су према прописаним процедурама формиране изборне листе са најмање два кандидата за сваки сектор, да су спремне бирачке кутије и изборни материјал, те оформљени бирачки одбори у свим мјесним заједницама.

„У име Градске управе позивам све наше суграђане да изађу на изборе сутра у градским мјесним заједницама, а у недјељу у сеоским мјесним заједницама – да дају глас људима за које мисле да ће их најбоље представљати у савјетима мјесних заједницама у наредном периоду и помоћи им у рјешавању њихових проблема“, наглашава Милићевић.

Р.С.