Требиње добија канцеларију Конзулата Србије

ТРЕБИЊЕ I У Требињу би почетком априла требало да буде отворена конзуларна канцеларија Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Генерални конзул Србије у Републици Српској са сједиштем у Бањалуци Владимир Николић рекао је Срни да ће сутра са градоначелником Требиња Луком Петровићем разговарати о локацији на којој ће бити смјештена канцеларија и детаљима у вези са њеним отварањем, а састанку ће присуствовати и помоћник министра спољних послова Србије Аца Јовановић.

Николић је истакао да ће канцеларија обухватити град Требиње, те општине Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, источни Мостар и Невесиње.

„Отварањем канцеларије, становницима Херцеговине биће омогућено да лакше и брже заврше конзуларне послове – да поднесу захтјев за пасош, за држављанство, да овјере пуномоћ“, каже Николић и додаје да Херцеговци више неће морати да иду у Бањалуку да би завршили те и сличне обавезе у вези са Србијом.

Николић истиче да ће отварање канцеларије имати велики значај и у практичном и симболичком смислу.

Састанак са Петровићем заказан је за сутра у 9 часова у Градској управи.

Генерални конзул ће сутра у 12.00 часова посјетити Гимназију „Јован Дучић“ у Требињу, гдје ће уручити чек од 1.000 KМ ученици те школе Николини Нинковић, добитнику награде књижевног конкурса о теми „О мојим пријатељима у Србији“.

Kонкурс је организован поводом Дана државности Србије, а заједнички су га приредили Републички педагошки завод Републике Српске и Генерални конзулат Србије у Бањалуци.

Николић каже да је ове године из 92 средње школе из Републике Српске пристигло стотињак састава, а да је Нинковићева била најбоља.

Срна