Требиње домаћин 5. Сусрета гимназија Европе: Тема скупа КАКО УНАПРИЈЕДИТИ ВАННАСТАВНЕ АКТИВНОСТИ

Требињска гимназија „Јован Дучић“ домаћин је 5. Сусрета гимназија Европе, на којим учествују представници још седам школа из Румуније, Мађарске, Србије, Македоније, Хрватске и Словеније.

Гости Требиња до петка, 22. марта, биће директори, наставници и ученици гимназија из Темишвара, Будимпеште, Земуна, Гњилана, Скопља, Вараждина и Шкофје Локе.

Централна тема овогодишњих сусрета је улога ваннаставних активности у васпитању и образовању дјеце, а на ову тему је данас у библиотеци требињске гимназије одржан и округли сто.

Ваннаставне активности у требињској гимназији у доброј мјери су већ развијене и у овом важном сегменту васпитно-образовне праксе наша школа нимало не заостаје у поређењу са гимназијама региона – истиче директор Гимназије „Јован Дучић“ Мишо Пешић.

Разне спортске секције гимназије посљедњих година биљеже добре резултате на школским такмичењима. Успјешно раде умјетничке и научне секције из разних предметних области, школа има и драмску секцију, као и школски оркестар који постаје и својеврни заштитни знак требињске гимназије.

Простора за унапређење увијек има. Ученици увијек треба да добију више. На редовној настави често немате простора да дотакнете неке теме а све то можете управо кроз рад секција. То је добра прилика за додатно усавршавање, да ученици добију што квалитетније  знање у оним областима које воле“, казао је Пешић.

Квалитетне педагошке праксе у школама нема без развијених ваннаставних активност, сматра и професор Предраг Милошевић.

Много ученици који нису добри у савладавању редовне наставе, каже он  – остваре се кроз секције и управо кроз њих напредују и васпитно и образовно.

Сусрети школа прилика су за размјену добрих искустава како би сви учесници унаприједили овај сегмент педагошке праксе, а у том смислу, важно је да се на ту тему чује и глас школараца.

„Имали смо прилику да се увјеримо да сви ђаци, одакле год долазили, имају иста размишљања о ваннаставним активностима. Свима је важно да оне буду занимљиве. Свима је важно да на тим секцијама имају понуду која надилази знања која добију на редовним часовима. Наравно, важна су им и путовања, дружење и комуникација са ученицима из других школа и градова или држава. Такође, и рад у природи јер сматрају да је сама атмосфера школе помало неприкладна за овакве активности, посебно када су у питању теренска истраживања у природи, неопходна у раду одређених секција“, напоменуо је Милошевић.

Дио стваралаштва из ваннаставних активности требињске гимназије својим гостима и суграђанима сутра вече представиће оркестар ове школе, који ће од 20 часова у Културном центру одржати цјеловечерњи концерт, док ће драмска секција гимназије прекосутра од 19 часова извести представу „Кофери“ из властите продукције.

Пријем у градској управи: СУСРЕТИ КОРИСНИ ЗА СВЕ

За учеснике 5. Сусрета гимназија Европе данас је приређен и пријем у Градској управи.

Пожељевши гостима добродошлицу, градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је град почаствован што може да угости делегације школа из седам држава, додајући да учесници сусрета нису одабрани случајно нити представљају само своју шкоју, већ и град и земљу из које долазе.

„Сигурно сте у правим рукама и у наредним данима домаћини ће вам презентовати слику стања у Требињу, а исто тако – и ви ћете имати доста тога да кажете нама.  Смисао ових сусрета и јесте да размијенимо искуства, да видимо шта је то што се примјењује код вас и у вашим школама а да би било добро да се примијени и код нас. Сигуран сам да ће на крају ови сусрети бити корисни за све“, истакао је Ћурић.

Предсједник скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакао је да су све гимназије у свијету, у својој суштини, сличне – без обзира што се често разликују по квалитету наставног кадра, методама наставе или по опремљености.

„Најбољи ученици по правилу уписују такву врсту школе, а самим тим дају школи потребан квалитет. То су они најамбициознији, који су се опредијелили да студирају и који су се, можда и несвјесно, опредијелили за цјеложивотно учење. То су они који су се већ помирили са тим – да ће до краја живота непрекидно да се усавршавају“, казао је Бањак.

Р.С.