Требиње окупило кардиологе региона и Европе

ТРЕБИЊЕ I Требињe је овог викенда домаћин првог Међународног конгреса кардиолога, у организацији Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога – ХИСПА БиХ.

Стучни скуп на тему „Мултидисциплинарни приступ у заштити срца и крвних судова“ окупио је у нашем граду еминентне кардиологе из региона и Европе, њих више од 300, који ће у наредна два дана говорити о превенцији инфаркта миокарда и шлога, те низу других стручних питања из области заштите од кардиоваскуларних болести.

Конгрес је вечерас у хотелу „СЛ Панорама“ у Граду сунца отворио проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње – Београд, гдје је и сједиште удружења ХИСПА, истакавши да о значају превенције најбоље свједоче „језиве цифре“ да је у Србији и другим земљама региона свака друга смрт управо посљедица различитих  болести срца и крвних судова.

 „У Србији у једном сату умире шест људи од различитих облика кардиоваскуларних болести, а сваки осми је у пуном животом и стваралачком добу, између 24 и 64 године живота“, упозорио је др Бојић.

Он је истакао да је циљ ХИСПЕ узвишен управо што треба да предуприједи трагичне посљедице које са собом носи „убица број један човјечанства“, а племенит „јер помаже сваком од нас понаособ и што га спроводе и дејствују племенити људи“.

Предсједник удружења ХИСПА и научног одбора конгреса др Небојша Тасић истакао је да је асоцијација за пет година рада отворила више од 60 стручно оспособљених и савремено опремљених центара за дијагностику и лијечење кардиоваскуларних болести у шест земаља региона, а данас окупља више од 2.000 чланова, све са циљем „да свим људима омогући квалитетну и удобну старост, спријечи или одложи болест, сачува здравље“.

„Наша улога није само улога љекара и научника, већ и визионара, едукатора, предводника. Желимо да подигнемо и осавременимо здравствену свијест како појединаца тако и друштва у цјелини, а посебно морамо да радимо на едукацији здравствених радника, јер су они – светионик сваког друштва“, казао је Тасић.

Тринаест ХИСПА центара формирано је и на подручју БиХ, иза чијег рада је већ неколико хиљада прегледаних пацијената – напоменуо је предсједник ХИСПА БиХ и организационог одбора конгреса у Требињу др Радослав Николић.

Он је додао да је важност ХИСПА програма и у томе што је то пут којим се у нашем времену и друштву рјеђе иде – јер превенција, као таква, не доноси брза рјешења.

„Оно што ми радимо и што ћемо радити у будућности баштиниће нека нова покољења. Надам се да ћемо тада моћи да кажемо да се наш труд исплатио, да смо успјели у ономе што желимо – да спријечимо болест, одложимо инвалдиност и смрт“, истакао је Николић.

У име града домаћина конгреса градоначелник Требиња Лука Петровић захвалио је учесницима што су боравак у Требињу искористили да данас и сутра организују бесплатне прегледе пацијената, који су на дијагностику и лијечење чекали и по неколико мјесеци.

Петровић је додао да мимо систематизација радних мјеста којима су здравствене установе заковане заједница мора да изнађе механизме додатних стимулација како би се зауставио неповољан тренд одласка стручног медицинског кадра.

„У том смислу сматрам да је веома важно наћи начина да се љекари задрже овдје, да нам памет не одлази, као ни новац у туђе земље и градове већ да остају на нашим просторима. Тако ћемо и ми бити – и веселији и здравији и дуговјечнији“, истакао је Петровић пожељевши учесницима конгреса успјешан рад.

Предсједник удружења ХИСПА др Небојша Тасић уручио је директору требињске Болнице Бориславу Грубачу савремене електронске апарате за дијагностику и лијечење кардиоваскуларних пацијената у овој установи, а међу добитницима захвалница ХИСПЕ, додијељених за подршку раду удружења, били су и градоначелник Требиња Лука Петровић и предсједник пословног система „Свислајон“ Родољуб Драшковић.

Домаћин и покровитељ конгреса је Град Требиње, а генерални спонзор компанија „Свислајон“.

Р.С.