Требиње прославило СТОГОДИШЊИЦУ СЛОБОДЕ: ХВАЛА МАЈЦИ СРБИЈИ И ЊЕНИМ ХРАБРИМ СИНОВИМА (ФОТО)

ТРЕБИЊЕ │ Свечаном академијом под називом „Стојте галије царске“ у Kултурном центру вечерас је завршено дводневно обиљежавање стогодишњице ослобођења Требиња у Првом свјетом рату.

Градоначалник Требиња Лука Петровић уручио је на свечаној академији највише признање града – Почасни грађанин Требиња предсједнику Србије Александру Вучићу, које је у његово име примио генерални секретар предсједника Никола Селаковић.

„Ми у Требињу на овај дан морамо да искажемо једну етички високо уздигнуту ријеч – захвалности мајци Србији и њеним храбрим синовима, који су похитали од Солуна  и Кајмакчалана да би нама у Херцеговини у аманет оставили – слободу“, поручио је у јубиларној бесједи поводом стогодишњице ослобођења градоначелник Петровић.

Он је казао да је побједоносни поход српске војске изазивао поштовање ондашњег слободног свијета а њихова спремност да живот дају за браћу, код нас у Херцеговини – и данас изазива љубав и поштовање, које никаква сила не може пригушити нити нам отети.

И Требиње је, додао је Петровић, дало доста живота у Великом рату, страдалника који су остали по рововима, заједничким гробницама и логорима – те да је и овај скуп којим Требиње светкује дан ослобођења прилика да изразимо захвалност свим жртвама узиданим у нашу слободу.

„Жртва је оно што тим великим догађајима даје људску димензију и трајну вриједност. Од  жртве веће обевезе и облигације немамо“, поручио је Петровић, додајући да „те жртве не траже ништа за себе, ништа у свој помен и славу, него све што траже – траже за нас“.

„А што се нас овдје тиче, жртве којима се вечерас клањамо не траже од нас ни сузу ни короту – траже само да урадимо оно што ће нашој дјеци отворити нова врата и показати нове путеве“, закључио је Петровић.

СЕЛАКОВИЋ: НЕЋЕМО ВАС ЗАБОРАВИТИ – ЈЕР ЈЕ ВАЖНО ОВДЈЕ ОСТАТИ И ОПСТАТИ

Ако те признају у Херцеговини онда те признају у цијелом Српству, а да те овдје признају – то и није тако лако  – казао је уз ријечи захвалности на високом признању у име предсједника Србије његов генерални секретар Никола Селаковић.

Он је истакао да Србија данас стаје на ноге, економски, културно и просвјетно, у свим друштвеним областима, али и по угледу на спољно-политичком плану – а ту своју нову снагу и напредак здушно жели да подијели са онима које воли.

„Међу њима Република Српска заузима и увијек ће заузимати прво мјесто“, казао је Селаковић подсјетивши да је предсједник Вучић у априлу посјетио Требиње, а повод је била управо братска помоћ која је из Србије стигла у Херцеговину.

„Његова лична порука коју вечерас желим да подијелим са вама јесте – да је то само почетак. Да Србија неће заборавити ни Требиње, ни Билећу, ни Гацко, ни Невесиње, ни источну  Херцеговину цијелу, ни све наше општине у овом дијелу Српске – јер је важно овдје остати и опстати“, поручио је Селаковић.

У име Владе Републике Српске, стогодишњицу слободе грађанима Требиња честитао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Слободан живот у Републици Српској, нагласио је министар Савановић, драгоцјеност је коју требамо посебно цијенити и чувати, јер сваки поглед уназад на историјске процесе открива нам тежње центара моћи, на Западу креиране а на овом простору фазно провођене – да Срба западно од Дрине више не буде.

„Једини услов нашег биолошког опстанка на овим просторима је институционални оквир Републике Српске. Свако од нас мора унутар себе тако да доживљава Републику Српску. Свако другачије размишљање и политика води нас у једну катастрофу коју су већ доживјели Срби у Хрватској – а то је статистичка грешка“, казао је Савановић.

У културноумјетничком програму академије учествовали су хор „Јединство“ из Бањалуке, под управом Немање Савића, драмски умјетници из Београда: Вицо Дардић, Лепомир Ивковић, Бошко Пулетић и Весна Паштровић, волакни солисти Драгутин Матић и Каролина Михајловић, трубачки оркестар „Данијела“ из Ариља, пијанисти Невена Живковић и Бобо Вучур, вокални солиста Марија Нинковић и пјевачка група „Нагоркиње“.

Р.С.