Требињска лађа поново плови

ТРЕБИЊЕ │ У Требињу је представљен пројекат „Живот на граници БиХ и Црне Горе – Старе стазе безвременог насљеђа и традиције“, који ће се у наредних скоро годину и по дана проводити у Требињу, Билећи, Никшићу и Плужинама.

Овим пројектом је планирано да се, поред осталог, као нова туристичка понуда Требиња ревитализује дио зидина Старог града уз ријеку Требишњицу гдје су још увијек алке за везивање требињске лађе.

Учесници пројекта најављују да ће први чамци који ће бити израђени по узору на некадашњу требињску лађу Требишњицом запловити у августу.

Планирано је да се слична туристичка понуда уради и у Црној Гори на ријеци Зети.

Према ријечима координатора пројекта Миљана Вуковића из требињског Културног центра, циљ је да се културна баштина на овим просторима не третира као потрошачка категорија, него као развојна компонента сваке заједнице.

„Задатак је да се валоризују и обраде споменици и културно- историјске локације у граду Требињу и још три општине које су теритиоријално повезане. Уз помоћ људи од струке биће мапирано 20 објекта и локација у овом дијелу БиХ и исто толико у Црној Гори“, наводи Вуковић.

Он је додао да ће поред туристичке искорштености заједничког културно-историјског насљеђа, пројекат повезивати и људе и локалне заједнице, те представити њихову културну баштину, као дио европске баштине.

„Веома ми је драго да финансирамо пројекат ‘Старе стазе безвременог насљеђа и традиције’, јер је 2018. година проглашена европском годином културног насљеђа, а овај пројекат се бави културно-историјским и природним насљеђем и њиховом доприносу развоју туризма“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре Ђанлука Ванини, шеф секције за прекограничну сарадњу ЕУ у Сарајеву.

Славица Стриковић, представница НВО „Женска акција“ из Никшића, партнера пројекта, сматра да је реализација овог програма даје нову димензију у прекограничној туристичкој сарадњи.

„На нови , савремен и ефектан начин учиниће се видљивим и интересантним за туристе вриједно културно-историјско насљеђе, које је до сада било запостављено“, навела је она.

Укупна вриједност пројекта „Живот на граници БиХ и ЦГ- Старе стазе безвременог насљеђа и традиције“ је око 332 хиљаде евра, од чега Европска унија финансира 85 одсто, а преостали износ Град Требиње, који је подржао овај пројекат, те требињски „Културни центар“ и „Центар за културу“ Плужине.

Д.Ч.