Требињски ученици на фестивалу франкофоног позоришта у БиХ

МОСТАР I У организацији Француског института у БиХ, у Позоришту лутака Мостар одржан је дводневни Фестивал франкофоног позоришта у БиХ, на којем су међу осам позоришних трупа, учестововали и ученици Гимназије „Јован Дучић“ и Основне школе „Вук Караџић“ из Требиња.

Требињске гимназијалке Сара Колак и Сара Попадић извеле су представу, адаптацију романа „Manuel d’exil“ („Приручник о избјеглиштву“), аутора Велибора Чолића, који ствара на француском језику.

Сара Колак подсјећа да је овај комад изведен прошле године, поводом Дана франкофоније, који су играли са школским другом Филипом Анђелићем, који је, у међувремену, отишао на студије.

Она истиче да су задовољни наступом на фестивалу који је био ревијалног карактера и дочеком у Мостару.

„На приједлог професорице Драгане Вујичић смо одлучили да радимо представу. И било нам је драго, ново искуство да глумимо на француском. Тема је била рат у Сарајеву, о људима који су били тада у опасности и нису знали шта их чека. Форма представе је емисија уживо, кроз наше дијалоге говорили смо о ратној ситуацији. Било је јако тужно и тешко, јер смо морали да дочарамо те трагичне дане тих породица. Једно ново искуство за нас, лијепо су нас прихватили и било је одлично дружење са осталим учесницима на фестивалу“, навела је Колак.

Ученици основне школе „Вук Караџић“ из нашег града: Романа Рогановић, Ксенија Нинковић, Милица Макитан, Давид Попадић и Матија Нинковић на фестивалу у Мостару извели су адаптацију бајке „Љепотица и звијер“.

Фестивал франкофоног позоришта у БиХ окупио је позоришне трупе из Сарајева, Мостара, Подгорице, Херцег Новог и Требиња.

На овогодишњем фестивалу наступали су ученици средњих и основних школа, те позоришна трупа Филозофског факултета из Сарајева, а све представе изведене су на француском језику.

В.М.