Требињско поље добија модеран систем наводњавања

444

Реализација пројекта „Наводњавање Требињског поља са водозахватом за Зубачки плато“ улази у нову фазу.

Након састанка представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе Хидроелектрана на Требишњици, Јавне установе Воде Српске и Удружења корисника вода средином септембра у нашем граду, завршен је главни пројекат – финансиран од стране Хет-а и ЈУ Воде Српске те упућено писмо намјере Свјетској банци. Као резултат тога јуче су у наш Град допутовали представници Свјетске банке г-дин Луис Самоилоф и г-дин Хавијер Зулета, те г-дин Раденко Јефтић и г-дин Миле Бањац из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

333

Одржан је низ радних састанака који су започели презентацијом г-дина Душка Вујовића из Хидроелектрана на Требишњици. Он је појаснио да пројекат обухвата цијело Требињско поље, те да је предвиђено да се најстарија гравитациона метода површинског наводњавања замијени најсавременијим методама наводњавања под притиском („кап по кап“, микрораспрскивачи и субригација). Овим системом ће се између осталог отклонити недостаци постојећег система наводњавања Мокрог поља као и дијела Требињског поља. Највећи недостатак је период безводног стања тунела за ХЕ Дубровник током редовног годишњег ремонта, који ће се ријешити пребацивањем воде из корита ријеке Требишњице у систем за наводњавање Мокрог поља.

222

Послије презентације пројекта, услиједио је обилазак терена на којем ће се пројекат реализовати, а затим је све учеснике пројекта примио градоначелник г-дин Лука Петровић. Господин Петровић је рекао да је ова инвестиција од општег значаја и интереса становника који живе у мјестима које пројекат обухвата. „Посебно је значајно што ће овим пројектом, који обухвата цијело Требињско поље, бити омогућено стабилно и сигурно наводњавање чиме ће се створити услови за одвијање интензивне пољопривредне производње“, додао је Петровић.

„Реализација пројекта изградње овог система за наводњавање требала би се одвијати у неколико фаза. Планирано је да у првој ће буду изграђени технички и инвестиционо најзахтјевнији објекти, који ће омогућити функционално наводњавање од Засад поља до Кременог дола“, рекао је г-дин Александар Вујић, директор дирекције за управљање системом ХЕТ-а.

111

Реализација овог пројекта очекује се у наредне двије године чиме ће бити наводњавано око 1.300 хектара обрадивих површина. Вриједност прве фазе пројекта је око шест милиона конвертибилних марака.

Град Требиње