Тригазис: Грчка неће признати Косово

355275_1

АТИНА │ Координатор одељења за међународну сарадњу Сиризе Панос Тригазис потврдио је за данашњи Курир да Грчка остаје при ставу да независност Косова не треба потпуно признати.

У овом моменту не могу да иступим у име владе, него искључиво у име Сиризе. Ипак, могу да потврдим да се Грчка и премијер Алексис Ципрас и даље држе става ранијих власти да независност Косова не треба потпуно признати, рекао је Тригазис.

Према његовим речима билатерални односи Атине и Приштине „на одређеном нивоу већ постоје“, док Сириза сматра својим приоритетом борбу за мир и стабилност у региону.

Тригазис признаје да је званична Атина „трпела притиске ЕУ“ на другим пољима, али не у вези са спољном политиком.

Постоји заједничка спољна и безбедносна политика ЕУ, али одлуке о успостављању дипломатских односа могу да се доносе самостално. Зато о таквим стварима одлучујемо као суверена држава, имајући у виду националне интересе, али и интересе регионалног и међународног мира, навео је он.

Тригазис је подсетио да је планирана посете грчког премијера Београду у септембру у склопу балканске турнеје, а у циљу сарадње унутар целог Балкана, зарад развоја региона.
РТС