Туризам опет биљежи рекорде: Лани 31% НОЋЕЊА ВИШЕ него годину прије

ТРЕБИЊЕ │ Према подацима којима располаже Туристичка организација града Требиња, у 2017. години у Требињу је забиљежено 69.147 регистрованих ноћења, што представља увећање за 31% у односу на 2016. годину, чиме је настављено континуирано увећање обима туристичког промета који се посљедњих година биљежи у Требињу.

Како је данас саопштено из Туристичке организације, 49.057 или 71% укупно забиљежених ноћења за прошлу годину односи се на туристе из иностранства, док је 20.090 или 29% било ноћења домаћих туриста.

Највећи број ноћења из иностранства забиљежили су туристи из Турске са 34%, затим Србије са 14%, слиједе туристи из Грчке са 11%, Јужне Кореје са 7%, Црне Горе са 3%, и Малезије са 2% укупно евидентираних ноћења страних гостију.

„Укупна искориштеност смјештајних капацитета у 2017. години, према прикупљеним подацима, износи само 10,76 %, а Требиње закључно са 2017. годином располаже са 1.485 регистрованих смјештајних јединица у 12 хотела, 3 мотела, 2 хостела, 2 виле, 3 преноћишта, једном кампу, осталим врстама смјештајних капацитета и неколико приватних смјештајних објеката“, кажу у Туристичкој организацији.

Пропорционално расту броја регистрованих ноћења – дошло је и до увећања износа прикупљене боравишне таксе, те је на конто тога ЈУ Туристичка организација Града Требиња за 2017. годину инкасирала 108.043,00 КМ.

Као и претходних година, Требиње су групно и индивидуално посјећивали туристи из свих дијелова свијета, а у 2017. години просторијама Туристичког информативног центра евидентиране су посјете 11.123 туриста из 74 различите земље свијета. Највећи број ових посјета забиљежили су туристи из Русије, Србије, Аустрије, Велике Британије, Француске, Њемачке, Пољске…

„Туристи су најчешће посјећивали и обилазили богато културно историјско насљеђе из различитих историјских периода: манастире, цркве, споменике, Стари Град – Кастел, са џамијама, Музеј Херцеговине, Перовића /Арсланагића мост. Такође, требињски подруми вина, али и ресторани и конобе са националном кухињом иза себе имају веома успјешну годину с обзиром на изузетну посјећеност својих објеката од стране туриста. Велики број посјета забиљежен је у новоизграђеном туристичком комплексу Град сунца, који је у огромној мјери допринио обогаћивању туристичке понуде и укупном увећању броја посјета и ноћења евидентираним у Требињу“, наводи се у саопштењу Туристичке организације града Требиња.

Статистички подаци, истичу у овој јавној установи, јасно указују да се у готово свим областима пружања услуга у туризму директно или индиректно у туристички промет укључило више привредних субјеката или физичких лица, који су допринијели увећању степена међусобне конкуренције, које је за посљедицу имало побољшање и унапређење нивоа и квалитета пружених услуга туристима који су посјетили Требиње.

На основу изнешених података, може се закључити да је туристичка 2017. година била изузетно добра, да се туризам у Требињу континуирано креће узлазном путањом, те да Требиње спада у ред брзо растућих туристичких дестинација која својим резултатима у великој мјери доприноси побољшању укупног републичког обима туристичког промета“, истичу у Туристичкој организацији града Требиња и додају да ће и у 2018. години наставити са активностима промоције Требиња, те унапређења и развоја туризма, како би се наш град у годинама које су пред нама још боље позиционирао на туристичком тржишту.

Радио Требиње