Турска министарка протјерана из Холандије, демонстранти у Ротердаму и Анкари

РОТЕРДАМ l Холандска полиција растјерала је током ноћи демонстранте, присталице турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, испред турског конзулата у Ротердаму.

Они су негодовали пошто је министарки за породична питања, Фатми Бетул Каје, онемогућен приступ том објекту. Министарка је потом протјерана из Холандије у Њемачку.

У Ротердаму су холандске снаге безбједности уз употребу водених топова растјерале демонстранте окупљене испред турског конзулата.

Холандски премијер Рут поручио је преко друштвених мрежа да је тражено разумно рјешење али да се то показало немогућим.

„Турску министарку је холандска влада прогласила непожељним странцем, па се сходно нашим прописима таква особа мора протјерати и вратити одакле је дошла, у Њемачку. Било је потребно више сати преговарања да бисмо је натјерали да изађе из возила и да бисмо могли да је протјерамо. Морали смо и да провјеримо да ли је њено обезбјеђење, 10 до 15 особа, наоружано“, истакао је градоначелник Ротердама Ахмед Абуталеб.

Није било мирно ни испред холандске амбасаде у Анкари. Турско Министарство иностраних послова је из безбједносних разлога затворило приступ том објекту, али и конзулату у Истанбулу. Сличне мјере су на снази и испред резиденције холандског амбасадора.

„Окупили смо се овдје због понашања холандске владе према турским властима. То је неразуман и неморални став и није у складу са дипломатским правилима“, наглашава Шукру Картепе, савјетник предсједника Ердогана.

Дипломатски сукоб Холандије и Турске одвија се само три дана прије парламентарних избора у Холандији.

Турске власти планирале су сличне скупове и у другим европским земљама, па је шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу стигао у Француску пошто је за данас у Мецу предвиђен скуп турске заједнице на којем би требало да говори.

Б92