Турска увела ембарго на руску пшеницу

МОСКВА │ Министарство пољопривреде Русије је добило званично обавјештење о увођењу царина на руске производе, пише руски лист „Известија“, позивајући се на Министарство.

Прошле недјеље је Национална асоцијација извозника пољопривредних производа Русије затражила од министра пољопривреде Александра Ткачева да предузме мјере за обнову извоза пољопривредних производа у Турску.

Према подацима НАИПП, Анкара је од 15 марта обуставила издавање лиценци на увоз руске пшенице, кукуруза, уља, сунцокретове сачме.

Асоцијација је указала да је Турска фактички увела ембарго на испоруке пољопривредних производа из Русије. Министарство економије Турске је негирало информације о забрани увоза, али је портпарол руског трговинског представништва у Анкари саопштио да је Министарство економије Турске изузело Русију са списка земаља са нултом стопом царине.

Од 15. марта ове године царина на увоз пшенице и кукуруза у Турску износи 130 одсто, пиринча 45 одсто, уља 36 одсто, сунцокретове сачме 13,5 одсто и пасуља 9,7 одсто“, наводи се у саопштењу Министарства пољопривреде.

Према подацима листа, за увоз уља, осим царине од 36 одсто, постоје и друга ограничења: минимална царина треба да износи 1.500 долара за тону. Министарство пољопривреде је саопштило да то „немогуће при садашњој цени од 800 долара за тону“.

Спутњик