Тужбама до 22,31 милиона марака

354924_1
БАЊАЛУКА │ Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске тужила је надлежним судовима осам предузећа и општину Кнежево јер редовно не измирују обавезе по узетим кредитима и емитованим обвезницама, а њихов доспјели неизмирени дуг износи 22,31 милион КМ. Према подацима ИРБ-а, код седам предузећа већ је покренут извршни поступак, док су код Робне куће „Боска“ и општине Кнежево судски поступци у току.
„Глас Српске“ данас пише да је „Боска“ тужена због неизмирења обавеза од 3,47 милиона КМ, а општина Кнежево дугује 840.000 КМ.
Извршни поступци покренути су код Олимпијског центра „Јахорина“ чије су неизмирене обавезе 4,78 милиона марака, код предузећа „Дрволик“ из Рогатице због 3,81 милиона КМ неизмирених обавеза, Фабрике цијеви „Унис“ из Дервенте, чије доспјеле неизмирене обавезе износе 3,76 милиона КМ, као и код фирме „Пајић пром“ из Источног Сарајева ради намирења 3,28 милиона КМ дуга.
Извршни поступци покренути су и у предузећима „Планинско добро“ Невесиње, „Цонзос“ Приједор и ПТП „Јасна“ из Рогатице.
Директор ИРБ-а Сњежана Вујнић рекла је да је због тих дуговања ИРБ морао да повећа резервације, али да ликвидност није угрожена и да уредно измирује све обавезе.
Она је рекла да је „Унис“ затражио споразум о измирењу дуга, на шта им је из ИРБ-а одговорено да су спремни на то, али да управа фабрике треба да каже на који начин планира то да уради.
„ИРБ је спреман за договор, јер када је предузећу блокиран рачун оно не може да ради и под знаком питања је да ли ће уопште било шта бити наплаћено“, закључила је Вујнићева.
Глас Српске