Тужиоци оптужили руске националисте да су хтјели да убију Мила Ђукановића

111

ПОДГОРИЦА │ Врховни државни тужилац Црне Горе Ивица Станковић демантовао је данас тврдње да је хапшење осумњичених за тероризам у покушају 16. октобра инсцениран поступак, а главни специјални тужилац Миливој Катнић за све оптужио националисте, држављане Русије.

Станковић је на ванредној конференцији за новинаре у Подгорици одлучно демантовао тврдње да је покушај терористичког напада у изборној ноћи, те истакао да за све постоје докази.

„Поштујте чињеницу да је поступак у току. Не стављамо се ни на чију страну-ни медија ни политичара„, поручио је Станковић напоменувши да су се за ову конференцију одлучили због појављивања нетачних информација у јавности.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић казао је да је у све умјешана Русија, али и да су идентификовали политичке структуре које су 16. октобра требало да уведу грађане у Скупштину.

„Организатори криминалне групе, а то су били националисти из Русије су као почетну максиму узели да се власт у Црној Гори на челу са Милом Ђукановићем не може промијенити на изборима и да је треба насилно срушти. Форимирали су криминалну организацију ради вршења терористичког акта који су планирали да изврше 16. октобра у 23 часа. У том правцу два лица из националистичких структура Русије су позвали одређено лице које је окривљено у овом кривичном предмету и изнијели му план и од њега тражили да исти реализује кроз ангажовање већег броја људи који би учествовали у тачно одређеним правилима и тачно одређеним задацима у извршењу овог терористичког циља“, казао је Катнић.

Он је додао и да је постојао додатни план да се изазову немири.

План је био да се након избора у 23 сата криминалци инфилтрирају у грађане и да након што политичари изађу на бину, сви уђу у Скупштину и тамо се задрже најмање 48 сати. Били су ангажовани и стријелци који би лишили живота Мила Ђукановића„, навео је Катнић и додао да су идентификовали о којој се политичкој групацији ради.

Током конференције новинарима је приказан троминутни филм који је црногорском правосуђу доставила Србија, а на којем су систематизовани предмети пронађени код групе ухапшених српских држављана у ноћи између 15. и 16. октобра. Након саслушања у Специјалном државном тужилаштву, за 14 особа је одређен притвор, док је шест пуштено на слободу.

У међувремену је ухапшен још један српски држављанин, који се такође налази у притвору.

(Вијести.ме, Тањуг)