У 2015. БиХ напустило више од 80.000 младих

765-574-62bf02c550fa45f7fa8089edd4f314b8

САРАЈЕВО │ Босну и Херцеговину је прошле године, према доступним информацијама, напустило више од 80.000, највећим дијелом младих људи између 25 и 40 година, а разлози одласка углавном су економске природе.

Да је ово дугогодишњи проблем указао је на прошлој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посланик Странке демократске акције (СДА) Сенад Шепић и то тражећи одговор од Савјета министара БиХ шта ово извршно тијело ради на изради програма спречавања негативног тренда одласка из БиХ и запошљавања младих.

Шепића је занимало које су то конкретне мјере и колико тачно средстава је планирано за ову област кроз приједлоге које је бх. страна предложила у преговорима с Међународним монетарним фондом (ММФ) у процесу тражења актуелног кредита код ове институције.

Више сам пута иницирао ову расправу у посљедњих годину дана, јер су ово стварни проблеми људи с којима се власти морају бавити“, сматра Шепић, изразивши незадовољство што је раније одбијен његов приједлог да се одржи посебна сједница о овој теми.

Најавио је да ће поново затражити расправу и укључивање свих у рјешавање овога проблема јер је за њега тренутно то једна од најважнијих тема посебно јер је, сматра, потребно показати младима да је њиховој земљи стало до њих.

Мишљења је да дио средстава након новог задужења од готово милијарду треба бити издвојен управо за запошљавања младих и способних људи, позивајући надлежне да погледају шта раде земље Европске уније и владе земаља региона које су свјесне „да без људи, посебно младих и школованих нема ни земље нити реалне будућности“.

Одговор на ово питање на сједници није добио, али је најавио да ће наставити говорити и тражити од Савјета министара и свих влада у БиХ расправе и рјешења за ово питање све док не буду постојали позитивни ођеци и јасни планови за будућност нових генерација.

Агенције