U BIH danas stiže Federika Mogerini

334538_1
SARAJEVO l Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je, uoči današnje posete Bosni i Hercegovini, da je BiH u vrhu prioriteta Unije.
„Sama činjenica da dolazim u posetu BiH drugi put u tri meseca jasno pokazuje koliko je vaša zemlja važna EU i meni lično“, istakla je Mogerini u intervjuu za „Nezavisne novine“, navodeći da građani i lideri BiH moraju da iskoriste priliku za svoju evropsku budućnost – bez odlaganja.
Mogerini je, kako je objavljeno na sajtu lista, rekla da su masovni građanski protesti u BiH iz 2014. godine naglasili krhku socijalno-ekonomsku situaciju i potrebu fokusiranja na socijalno-oekonomske reforme i bolju funkcionalnost u BiH i da su se zato ministri spoljnih poslova EU odlučili za obnovljeni pristup Bosni i Hercegovini.
„Za ostvarivanje napretka na putu ka članstvu u EU, Savet za spoljne poslove naglasio je da izjavu treba usaglasiti Predsedništvo BiH, uz potpis lidera političkih stranaka i usvajanje u parlamentu BiH. Izjava treba da jasno navede opređeljenje za reforme i angažman rukovodstva i stanovništva, koje je više nego spremno za napredak na evropskom putu“, kazala je Mogerini.
Ona je pozdravila usvajanje pisane izjave u parlamentu BiH 23. februara, navodeći da će joj to omogućiti da na odgovarajući način informišem ministre spoljnih poslova EU, a da države članice potom mogu odlučivati o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
„Stanovništvo širom BiH prvenstveno očekuje bolji život i perspektivu za sebe i svoju decu, a reforme će biti osmišljene kako bi se ostvario upravo taj cilj“, naglasila je Mogerini.
Prema njenim rečima, sprovođenje presude „Sejdić i Finci“ nije izostavljeno iz plana rada i prilikom zahteva Evropskoj komisiji za izradu mišljenja o mogućoj aplikaciji za članstvo, Savet će tražiti od Komisije da obrati posebnu pažnju na stanje u smislu sprovođenje presude u tom predmetu.
Mogerini će danas posetiti BiH i sastati se s članovima Predsedništva i rukovodstvom oba vijeća Parlamentarne skupštine BiH, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.
Predviđeno je učešće i obraćanje Mogerini na zajedničkoj sednici oba vijeća parlamenta BiH.
BNTV