У БиХ дневно 4,7 милиона КМ за цигаре

** ARCHIV ** Eine Zigarette am 13. Dezember 2006 in Frankfurt am Main in einem Aschenbecher vor sich hin. Das Bundeskabinett beraet am Mittwoch, 14. Februar 2007, ueber ein Massnahmenpaket zum Nichtraucherschutz.  (AP Photo/Michael Probst) --- ** FILE ** A burning cigarette is seen in an ash tray in Frankfurt, central Germany, Wednesday, Dec. 13, 2006. (AP Photo/Michael Probst)

САРАЈЕВО │ Босна и Херцеговина налази се на незавидном 13. мјесту у свијету по кориштењу дувана чиме је ситуација у вези са употребом дуванских производа у земљу достигла катастрофалне размјере.

Ово је поручено у недјељу са обиљежавања Дана без цигарете у организацији Удружења Прогресивни развој организација и индивидуа (ПРОИ).

Према подацима ПРОИ-а из 2015. године, сваки становник активни пушач у БиХ годишње у просјеку испуши 2.278 цигарета. Кутија цигарета у земљи у просјеку кошта 4 КМ што значи да грађани БиХ за дуван дневно потроше у просјеку 4,76 милиона КМ.

Према ријечима Аиде Рамић-Чатак, координаторке за контролу дувана при Федералном министарству здравства, велики проблем у БиХ представља непровођење закона који омогућава пушење на јавним мјестима.

Како је истакла, у јавности је широко распрострањено мишљење како је пушење прихватљиво при чему се занемарују чињенице о штетности.

„Нема безопасног дуванског дима, по резултатима задњих истраживања, чека нас пуно посла. Имамо висок проценат пушача док држимо тренд повећања цијена цигарета. шта можемо урадити? Искористити чињеницу да имамо искуства земаља у региону о контроли дувана која су направила велике промјене. Надам се да ћемо у периоду увођења овог закона и ми бити богатији за ову праксу“, истакла је Рамић.

Према њеним ријечима, забрана пушења на јавним мјестима и у угоститељским објектима доказано нису угрозила угоститељски сектор.

БНТВ