У част Атанасија Поповића: У Музеју сутра можете погледати изложбу овог умјетника

ТРЕБИЊЕ  I Поводом 30. јануара дана рођења првог академског сликара Атанасија Поповића, Музеј Херцеговине Требиње позива суграђане да сутра посјете и погледају сталну музејску поставку слика овог умјетника.

Улаз у музеј ће бити бесплатан.

Слике Атанасија Поповића, музеју је поклонио сликарев брат Урош 1968. године.

У меморијалној галерији слика „Атанасије Поповић“ изложена су 43 дјела које чине цртежи, пејзажи, портрети, мртве природе и велика платна социјалне тематике, рађена разноврсним техникама и различитог стилског опредјељења.

Атанасије Поповић, први академски сликар Требиња, рођен је 1885. године. Основну и трговачку школу завршава у родном граду,  те започиње сликарску каријеру радећи за сликара Марка Греговића с којим је израђивао иконе, да би и сам ускоро почео осликавати иконостасе мањих сеоских цркава у околини Требиња.

Школовање наставља 1910. године на Академији у Бечу у класи професора Јозефа Јунгвирта. Да је његов таленат препознат већ тада, свједочи награда из 1914. године за цртање акта (Aktpreis) и чињеница да је Атанасије радио као асистент на поменутој институцији.

Након 1918. године враћа се у домовину, најприје у Ђаково, а потом 1920. године одлази у Дубровник у којем је остао да живи до краја свог живота. Од 1930. године, поред сликарства, бавио се и педагошким радом као професор цртања и историје умјетности.

Радио Требиње