U „kombiju smrti“ bilo 54 iscrpljenih i gladnih imigranta

577725_nesreca-5_fLESKOVAC l U kombiju koji se rano jutros prevrnuo na autoputu kod Leskovca bila su 54 emigranta i vozač, izjavio je direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević.
On je kazao da su lekari bolnice zbrinuli 42 pacijenta od kojih je šest upućeno u Klinički centar u Nišu, a četiri su transportovana za Beograd.
Povređeni emigranti su iz Bangladeša, Alžira, Laosa, Kašmira, Sirije, Nigerije i Burme.
Pacijenti koji su ostali na lečenju u Leskovcu su uglavnom u stabilnom stanju.
„Na odeljenju ORL je smešteno osam pacijenata i moram da kažem da smo mi ovde postupili po pravilniku o masovnim nesrećama. Na hirurgiji je sedam pacijenata, na neurohirurgiji je šest, na otropediji četiri i na odeljenju urgentne medicine je sedam pacijenata. Šest pacijenata smo poslali za Niš a četiri za Beograd“– kazao je Dimitrijević.
Načelnik hirurgije Jovica Vučković izjavio je da su svi lekari bili angažovani bez obzira da li im je bio radni dan i objašnjava da su imali velike probleme u komunikaciji sa povređenima, pošto ne znaju engleski.

577780_leskovac02povredjeni-azilantitransportfoto-m-vanovic_ffPored toga povređeni su bili bez hrane prethodna dva dana.
„Svi su pored teških povreda, bili iscprpljeni i gladni. Povređeni su spavali na stolicama na podu. Ono što mi je bilo najteže dok sam gledao pacijente nisam znao ko spava od umora, a ko je zaista teško povređen“- objašnjava Vučković.
Rukovodstvo leskovačke bolnice angažovalo je i epidemiološku službu koja će takođe pratiti stanje povređenih, jer kako je rečeno dolaze iz zemalja gde su registrovane neke epidemije.
Saobraćajna nesreća se dogodila na autoputu između leskovačkih sela Donje i Gornje Krajince jutros oko četiri sata, kada je kombi „Iveco“ pun emigranata iznenada sleteo sa puta. Od siline udarca i prevrtanja, kombi je potpuno uništen.
Prema prvim informacija kombi je bio niških registarskih tablica a vozač je nakon nesreće iako povređen pobegao sa lica mesta.
Emigranti su na područje Srbije ušli iz Makedonije a prethodno su boravili u Grčkoj. Njihov cilj je bio da preko Mađarske uđu u EU.
Tanjug