У Крековима освјештан спомен крст невесињским устаницима

НЕВЕСИЊЕ │ У Крековима код Невесиња данас је освјештан Спомен крст невесињским устаницима из 1875. године. Чин овјештања обавили су свештеници Црквене општине Кифино Село уз благослов Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

Покровитељ изградње Спомен обиљежја јунацима из Невесињске пушке био је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић. Он је данас присуствовао светој литургији на Оџаку и положио вијенац код новосаграђеног Спомен крста високог 11 метара.

Иванић је рекао да овај крај познат по јунацима и природним љепотама заслужује једно овакво спомен обиљежје које ће трајно подјећати на борце за слободу. Он је нагласио да је стално имао на уму иницијативу и жељу покојног народног посланика из Невесиња Ранка Савића да се на овом историјском мјесту сагради достојан споменик. Иванић је додао да остаје обавеза да се локалитет код Спомен крста и некропола стећака додатно уреде и постану мјесто окупљања слободарских људи.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да ће овај споменик бити трајно свједочанство да је Невесињска пушка био хришћански устанак за крст часни и слободу златну. Изразио је задовољство што је реализована иницијатива покојног народног посланика Ранка Савића.

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац рекао је да овакви скупови треба да буду мјеста саборности, наглашавајући да су то у аманет оставили храбри преци који су се вијековима борили за слободу.

̶  Само заједништвом можемо да градимо бољу Републику Српску  ̶  поручио је Шиповац.

Предсједник Одбора за иградњу Спомен крста Драган Брењо захвалио се покровитељу и свим донаторима који су помогли израдњу овог лијепог споменика. Он је изразио очекивање да ће обиљежавање Невесињске пушке сада бити подигнуто на још већи ниво.

̶  Невесињска пушка и Невесињска олимпијада су брендови са којима треба да се поносимо  ̶ закључио је Брењо.

Пројекат Спомен крста радио је инжењер Радослав Самарџић, а извођач радова је био невесињски неимар Вељо Богдановић.

Освјештању Спомен крста присуствовали су народни посланици, представници јавног и политичког живота Херцеговине и Републике Српске, директори јавних предузећа и други гости.

Радио Невесиње